A Magyar Nemzet szerint a kormány nem él jogorvoslattal az Emberi Jogok Európai Bíróságának a vörös csillag ügyében hozott egyhangú határozata ellen.

A napilap hétfői száma arról is ír, hogy a kormányszóvivői iroda elismerte: míg a vörös csillag a Btk. alapján minősül önkényuralmi jelképnek, ez nem igaz az Árpád-sávos zászlóra vagy a turulmadárra. A kormányszóvivői iroda ezt a lapnak arra a kérdésre válaszolta, nem várható-e, hogy a közvélemény a vörös csillaggal analóg módon ítéli meg az Árpád-sávos zászló és a turulmadár, mint jelkép használatát.

A szóvivői iroda szerint az összehasonlítás nem állja meg a helyét, mert a vörös csillag a Btk. alapján minősül önkényuralmi jelképnek, de ez a másik két szimbólumra nem vonatkozik.

A strasbourgi bíróság szerint sérült Vajnai Attila – a Munkáspárt egykori, a Magyarországi Munkáspárt 2006 jelenlegi alelnökének – szabad véleménynyilvánításhoz való joga, amikor önkényuralmi jelkép használatának vétsége miatt a Fővárosi Bíróság 2005. november 16-án jogerősen elmarasztalta.