Az európai piacon 23 millió kis- és középvállalkozás áll szemben 41 ezer nagy céggel, úgy, hogy közel azonos adminisztratív terhek és szabályok vonatkoznak rájuk. Erre a tarthatatlan állapotra hívta fel a figyelmet Herczog Edit szocialista képviselő Brüsszelben az Európai Parlamentben szervezett aláírásgyűjtési akciójával. Az európai törvényhozók közül több százan csatlakoztak a kezdeményezéshez.

“Napjaink Európájában a kkv-k számára a bürokrácia a hatékony és fenntartható működés egyik legnagyobb gátja, jóllehet az elmúlt években a kkv-k hozták létre az új munkahelyek 80 százalékát az EU-ban” – mondja az EP képviselő. Herczog Edit azt szorgalmazza, hogy a kkv-kra vonatkozó jogszabálycsomagot legkésőbb egy éven belül elfogadják.

Az Európai Bizottság már többször elhalasztotta a kisvállalkozások életének megkönnyítését célzó javaslatok közzétételét, idén júniusban azonban végre előállt a nagy érdeklődéssel várt kezdeményezéseivel. A javaslatcsomag négy új jogszabályt tartalmaz, például csoportmentességi rendeletet alkot a kkv-k állami támogatására. Ez az ígéretek szerint egyszerűsíteni fogja az eljárásokat, és csökkenteni fogja a költségeket. Növelni fogja a kkv-k támogatásainak intenzitását, és megkönnyíti a kkv-k számára, hogy a képzési, kutatás-fejlesztési, környezetvédelemi támogatásokból és a támogatások egyéb formáiból részesüljenek. Az intézkedések végső célja, hogy a kkv-k az egységes piac minden előnyét élvezhessék és kiterjesszék tevékenységüket a nemzetközi piacokra.

A szocialista politikus felhívja a figyelmet arra, hogy a kkv-kat érintő adminisztratív könnyítés elsősorban az új tagállamok, így a magyar vállalkozók versenyképességét javítja. Magyarországon a 1,5 millió vállalkozásból közel egymillió az egyéni vállalkozó, csak az elmúlt fél évben 300 ezerrel, vagyis 25 százalékkal nőtt a vállalkozások száma, ezért fontos, hogy egyszerűbb szabályokkal, gyorsabb ügyintézéssel segítsük a hazai vállalkozó kedvet. Nekik jelent könnyítést, ha az EU áldását adja a kkv-kra vonatkozó szabályozásra.

Herczog Edit megítélése szerint a kkv-kal való törődés a jelen és a jövő európai munkahelyeivel való törődést jelent. Itt az ideje ezért annak, hogy a “kkv-barát” politika meghatározó politikává váljon az EU-ban.