Az Európai Bizottság méltányos és egyenlő elbánást biztosítana valamennyi menedékkérő számára, függetlenül attól, hogy az EU területén hol nyújtották be a menedékkérelmet – ezt célozza az a három módosító javaslat, melyet szerdán fogadott el az EU végrehajtó testülete.

„Célunk az, hogy olyan humánus és méltányos menekültügyi eljárást hozzunk létre, amely a menedékkérőket állítja a középpontba” – közölte Jacques Barrot bel- és igazságügyi biztos, miután a Bizottság zöld utat adott az európai menekültügyi rendszert megreformálni hivatott javaslatoknak. A javaslatról a Tanács és a Parlament dönt majd.

A befogadási feltételekről szóló irányelv módosításával a testület a menedékkérők életkörülményein kíván javítani, így a többi között meghatározott számú indokolt esetre korlátozná, illetve kiskorúak esetében megtiltaná a menekültek fogva tartását. Emellett nagyobb figyelmet fordítana a kiszolgáltatott – például a kínzás áldozatává vált – személyek szükségleteire. A módosítás továbbá megkönnyítené a munkavállalás lehetőségét, és biztosítaná, hogy a foglalkoztatáshoz való tényleges hozzáférést a tagállamok ne akadályozhassák meg további korlátozások bevezetésével.