Letöltendő szabadságvesztés kiszabását indítványozta Szabadi Béla volt politikai államtitkárra hűtlen kezelés és más bűncselekmények miatt az ügyész perbeszédében kedden a Legfelsőbb Bíróságon, a védő ugyanakkor bűncselekmény hiányára hivatkozva felmentést kért.

Az ügyész Szabadi Béla esetében egyes bűncselekmények minősítésének megváltozása, illetve újabb bűncselekmények megállapítása miatt kért letöltendő szabadságvesztést, továbbá közügyektől eltiltást.

A volt kisgazda politikus ügyvédje ugyanakkor elsődlegesen felmentést kért bűncselekmény hiányában, másodlagosan viszont az eddigi ítéletek hatályon kívül helyezését és új elsőfokú eljárás lefolytatását azzal, hogy ne a Fővárosi Bíróságon kezdődjék újra Szabadi Béla büntetőpere.

Az ügyvéd perbeszédében többek között azt hangsúlyozta, hogy szerinte nem zárult le a politikai perek időszaka a Rajk-perrel és a Nagy Imre elleni koncepciós eljárással, hiszen Szabadi Béla ellen is politikai per folyik.

A Fővárosi Ítélőtábla tavaly áprilisban nem jogerősen felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte Szabadi Bélát.

A másodfokú bíróság szerint Szabadi hivatali visszaélést követett el, amikor politikai államtitkárként állami cégeket
utasított reklámszerződések megkötésére az FTC-vel, továbbá hűtlen kezelést abban az ügyben, ahol két vádlott- illetve munkatársa, egyikük egy érettségivel sem rendelkező sofőr, több millió forintot vett fel a Concordia és a TIG Kht.-vel kötött megbízási szerződések alapján szaktanácsadásért, holott munkát egyikük sem végzett.

Ugyanakkor felmentette a másodfokú bíróság a minisztérium által vásárolt első osztályú repülőjegyek ügyében Szabadit, aki minden vádpontban következetesen tagadja bűnösségét és az ellene folyó eljárást többször is koncepciósnak minősítette.

A tábla akkor helybenhagyta a Fővárosi Bíróság által első fokon 2006-ban kiszabott két év, négy évre felfüggesztett, szabadságvesztést Szabadi esetében. A szóbeli indoklás szerint a büntetéskiszabás során figyelembe vették a vádlott rossz egészségi állapotát, évek óta tartó súlyos betegségét.

A másodfokú döntés ellen a vád és a védelem egyaránt fellebbezett, így került Szabadi Béla ügye harmadfokon a Legfelsőbb Bíróságra, amely várhatóan a jövő héten hirdeti ki határozatát Szabadi Béla büntetőperében.

Szabadi Béla egykori kisgazda politikus az Orbán-kormány idején, Torgyán József minisztersége alatt a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium politikai államtitkára volt, de nyolc éve büntetőeljárás indult ellene, amely még mindig nem zárult le. A volt politikus az eljárás kezdeti szakaszában korábban több hónapot töltött előzetes letartóztatásban, később pedig házi őrizetben volt, majd lakhelyelhagyási tilalom hatálya alá került.

Számos vádpontot illetően korábban a Fővárosi Bíróságon első fokon, illetve a Fővárosi Ítélőtáblán másodfokon ellentmondó ítéletek születtek, a fellebbezések folytán kerülhetett harmadfokú eljárásra a Legfelsőbb Bíróságra Szabadi Béla és két vádlott-társának ügye.