Egyre népszerűbb Somogyban a nép ügyvédjének intézménye; emelkedett a rászorulók száma, akik jogi problémáik megoldására segítséget kérnek az Igazságügyi Hivataltól – tájékoztatott a hivatal igazgatója csütörtökön.

Keszthelyi Tiborné közölte: peren kívüli megegyezéshez 2004 áprilisa óta kaphatnak ingyenes jogi segítséget a hozzájuk fordulók, akiknek a száma azóta folyamatosan nő. Tavaly több mint kétezren keresték fel ez ügyben a hivatalukat.

Peren kívüli ügyekben csaknem 650 esetben segített a hivatal ügyvédje, az eljárások jogi segítői közel 10 millió forint támogatást kaptak. A peres ügyek esetében – ezekben 2008 januárjától járhatnak el – pártfogó ügyvédi díjra 404 ezer forintot fizettek ki – közölte az igazgató. Magyarázatként hozzátette, hogy mind a peres, mind pedig a peren kívüli eljárásoknál rászorultság esetén az állam átvállalja a jogi képviseletért járó költségeket a hivatalhoz forduló ügyfelektől.

Keszthelyi Tiborné elmondta: a polgári peres és büntetőperes eljárásokban pártfogó ügyvédi képviselet igénybevételére a múlt évben 271 kérelem érkezett – ezek 97 százalékában az állam állta a költségeket -, míg a családjogi, tulajdonjogi vagy kisebb értékű követelések érvényesítésével kapcsolatos ügyeknek több mint 90 százalékban vállalta át az állam a költségeket rászorultság miatt.

Az igazgató tájékoztatása szerint az Igazságügyi Hivatalnak Somogyban a kaposvári mellett Fonyódon, Nagyatádon és Csurgón van kirendeltsége, ez utóbbi helyeken havonta egyszer fogadják a segítséget kérőket.

Mint arról beszámolt, főként nyugdíj előtt állók, alkalmi munkavállalók, állás nélküliek, gyereket egyedül nevelő szülők fordultak hozzájuk; családjogi, tulajdonjogi vitákkal, kisebb értékű követelés érvényesítésével, fogyasztóvédelmi kérdésekkel kapcsolatosan kértek jogi segítséget, a büntetőperes támogatások pedig elsősorban a pótmagánvádas eljárásokhoz kötődtek.

Újdonság, hogy míg korábban a bíróságok rendelték ki a pártfogó ügyvédeket, most az ügyfelek a jogi segítők közül választhatnak, ki képviselje az ügyeiket – tette hozzá Keszthelyi Tiborné.

A nép ügyvédjeként jelenleg 37 jogi segítő dolgozik a megyében.