Az agrártárgyú jogszabályok közül tizenhat törvény kisebb-nagyobb korrekcióját javasolja a kormány – közölte Gőgös Zoltán, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára expozéjában kedden, az Országgyűlésben.

Gőgös Zoltán elmondta: a törvénymódosítás elsődleges okai között két tavalyi alkotmánybírósági határozat szerepel.

Az Alkotmánybíróság (Ab) megsemmisítette a mezőgazdasági szakigazgatási hivatal (mgszh) létrehozásáról és működéséről szóló kormányrendelet azon részét, amely szerint ahol elsőfokú közigazgatási jogkörben az mgszh központja jár el, ott a döntés ellen közigazgatási eljárás keretében nincs helye fellebbezésnek.

Az Országgyűlés előtt lévő javaslat törvényi szinten mondja ki a fellebbezés kizárását – mondta Gőgös Zoltán.

A másik Ab-döntés szerint a vad védelméről, a vadgazdálkodásról, valamint a vadászatról szóló törvénynek a miniszteri rendeletek megalkotására vonatkozó felhatalmazását pontatlanul, túl általánosan fogalmazták meg.

Az államtitkár ismertetése szerint a benyújtott javaslat pontosítja a rendeletalkotási felhatalmazásokat.

A módosítás harmadik indoka európai uniós kötelezettségből fakad, ugyanis ez EU kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen, mert a hazai szabályozás nem teremtette meg a teljes összhangot a vadon élő madarakról szóló irányelv, valamint a géntechnológiával módosított mikroorganizmusok zárt rendszerben történő felhasználásáról szóló irányelv között. A törvényjavaslat pótolja ezt a hiányosságot – közölte Gőgös Zoltán.

A javaslat ezeken felül szól például a vadfarm fogalmának szabályozásáról, az állami tulajdonú halászati vízterületekre vonatkozó országos érvényességű, kutatási célú halászati engedélyekről és a kóbor állatok tulajdonjogáról is.