Több éves huzavona után tegnap megállapodásra jutottak a tagállamok a kedvezményes áfa alkalmazhatóságának kiterjesztéséről. Kovács László adópolitikáért felelős biztos nagy sikerként értékeli a döntést, véleménye szerint ez a lehetőség a jelenlegi nehéz gazdasági helyzetben számos vállalkozást és munkahelyet menthet meg.

A döntés értelmében a tagállamok a kerékpár, ruha és cipő javítására, a lakóépületek takarítására és ablaktisztításra, a házi gondozásra és betegápolásra, a fodrászatra, a lakások felújítására és javítására és az éttermi szolgáltatásokra továbbá valamennyi típusú könyvre (így a hangos könyvekre is) kedvezményes áfa-kulcsot alkalmazhatnak. Korábban ez a lehetőség nem volt minden tagállam számára adott. Fontos ugyanakkor megjegyezni, hogy a kedvezményes kulcs használata ugyanakkor nem kötelező, csak lehetőség, amellyel a tagállamok kormányai belátásuk szerint élhetnek.

Kovács László a döntéssel kapcsolatos nyilatkozatában hangsúlyozta: a megállapodást sok éve akadályozta az a körülmény, hogy míg a tagállamok többsége a kedvezményes áfa-kulcsot hatékony eszköznek tekinti olyan célok, támogatására, mint a munkahelyteremtés, az energiahatékonyság, a környezetvédelem, vagy a kulturális politika támogatása; néhány tagállam azt csupán a költségvetési bevétel kiesése szempontjából vizsgálja, és ellenzi. Adópolitikai kérdésekben pedig csak valamennyi tagállam egyetértésével születhetnek döntések.

A csökkentett áfa-kulcsot ellenző tagállamok közül Németország, Dánia, Észtország, Litvánia és Bulgária az ülés után külön nyilatkozatban jelentette be, hogy nem kíván élni a lehetőséggel és másokat is önmérsékletre fog buzdítani. Azt az igényüket is megfogalmazták, hogy a jövőben a Pénzügyminiszteri Tanács a kedvezményes áfa-kulcs használatának ne a bővítésére, hanem a korlátozására törekedjen.

A kompromisszum ára – speciális tagállami szabályok

A komoly tétet jelentő megegyezés előmozdítása érdekében a tagállamok jóváhagytak egyes külön igényeket is. Így a miniszterek elfogadták a portugál miniszternek azt a kérését, hogy a Lisszabont kettészelő Tejo folyón átívelő két hídon az építtető magáncég által szedett híd-díjra is kedvezménye áfa-kulcsot alkalmazzanak. A főváros két része között ugyanis óriási az autóforgalom, azt évente közel 40 millió gépkocsi használja, a magas díj, illetve áfa viszont komoly terhet jelent az ingázó munkavállalóknak.

Ciprus a megállapodás elfogadását ahhoz kötötte, hogy kedvezményes áfát alkalmazhasson a palackos gázra, amit ugyancsak jóváhagyott a Pénzügyminiszteri Tanács.