Elévülés miatt utasította el Tasnádi Péter tíz évvel ezelőtti maffiaügyében a büntetés súlyosítására irányuló perújítást a Pest Megyei Bíróság első fokon, nem jogerősen kedden; az ügyész fellebbezett.

A súlyos erőszakos és gazdasági cselekmények vádjával indult ügyben a Legfelsőbb Bíróság 2002-ben szabott ki a vádnál lényegesebb enyhébb cselekmények miatt jogerősen négy és fél éves börtönt, amit Tasnádi Péter letöltött.

Majd 2007-ben perújítási eljárásban két és fél évre mérsékelték ezt a jogerős és már letöltött büntetést, mert az elmeszakértők szerint Tasnádi a vádbeli cselekmények idején, a ,90-es évek második felében agysorvadásban szenvedett és beszámítási képessége közepes fokban korlátozott volt. 2008 júliusában Tasnádi Pétert, egyik ügyvédjét és egy igazságügyi szakértőt gyanúsítottak meg a nyomozó ügyészek vesztegetéssel azért, mert álláspontjuk szerint Tasnádi megbízásából az ügyvéd megállapodott a szakértővel, hogy hárommillió forintért hamis szakvéleményt adjon Tasnádi beszámíthatóságáról.

Ezután kezdeményezte az ügyészség az újabb perújítást, melyet az ítélőtábla tavaly el is rendelt, ám ebben az eljárásban kedden a Pest Megyei Bíróság úgy döntött, hogy az ügyben vizsgálandó cselekmények – melyek büntetési tétele öt évig terjed – elévültek, és ezért érdemi vizsgálat nélkül elutasította a perújítást, tehát ezúttal nem foglalt állást Tasnádi Péter elmeállapotáról, beszámíthatóságáról. E tekintetben jelenleg a 2007-es perújítási döntés az irányadó, mely szerint Tasnádi beszámítási képessége közepes fokban korlátozott.

Az ügyész azonban fellebbezett a Pest Megyei Bíróság elsőfokú határozata ellen, így a Fővárosi Ítélőtáblán folytatódik másodfokon Tasnádi Péter 2002-ben jogerősen lezárult maffiaperében a második perújítás, és amennyiben az elévülésről a tábla másként dönt, akár harmadszor is nekifuthat az elsőfokú bíróság az ügynek. Eközben a Fővárosi Bíróságon első fokon ítélethirdetéshez közeledik Tasnádi Péter egy másik büntetőpere, ahol szintén súlyos bűncselekményekkel vádolják és ott a bíróságnak ítéletében feltehetően állást kell foglalnia Tasnádi Péter elmeállapotáról is.

Tasnádi Péter szabadlábon védekezik.