Zárt tárgyaláson újrakezdődött a HIV-fertőzés okozásával vádolt férfi büntetőpere a Budai Központi Kerület Bíróságon (BKKB) csütörtökön – közölte a védő, Lichy József ügyvéd.

Az ügyészség azért vádolja súlyos egészségromlást okozó testi sértéssel a férfit, mert feleségét és barátnőjét megfertőzte HIV-vírussal.

Az egy éve lezárult elsőfokú eljárásban a BKKB felmentette a vádlottat, mert nem állapítható meg, hogy tőle fertőződtek meg a sértettek. De ezen túlmenően a betegség értékelésével kapcsolatban is komoly kérdőjelek merültek fel, hiszen a HIV-fertőzöttség nem azonos az ebből kialakult AIDS elnevezésű tünetegyüttessel.

A másodfokon eljáró Fővárosi Bíróság tavaly megalapozatlanság miatt hatályon kívül helyezte a kerületi bíróság döntését és új elsőfokú eljárás lefolytatására visszaadta az ügyet a BKKB-nek azzal, hogy az egész bizonyítási eljárást, az orvos szakértők és a tanúk meghallgatását ismételje meg.

Lichy József ügyvéd elmondta: csütörtökön a bíró erkölcsi okból zárt tárgyalást rendelt el.

A védő kifejtette: az ügy megítélése erős szélsőségek között mozoghat, hiszen míg a védelem álláspontja szerint nem történt bűncselekmény és a felmentés indokolt, addig az ügyészség súlyos egészségromlást okozó testi sértés miatt emelt vádat. A minősítés körében akár még az emberölés kísérlete is felmerülhet.

A következő tárgyalásra júniusban kerül sor és az ügyvéd szerint ősszel megszülethet az új elsőfokú ítélet. De ezt az eljárást valamelyik oldal minden bizonnyal elviszi a Legfelsőbb Bíróságig, hiszen az ügynek nincs bírósági gyakorlata, precedens értékűnek tekinthető.