A szexuális, etnikai és más indíttatású sorozatgyilkosságokon edzett FBI-nyomozók eltérő látásmódja hozzátehet valamit a hazai romák elleni súlyos bűncselekmények felderítéséhez, de csodákra ők sem képesek – mondta az MTI-nek hétfőn egy neve elhallgatását kérő tapasztalt kriminológus. A szakértő szerint az FBI bevetése főleg politikai indíttatású, melynek üzenete: semmit sem sajnálunk igénybe venni a tettes kézre kerítése érdekében.

A kriminológus elmondta: noha Magyarországon is igen tehetséges profilalkotók dolgoznak, az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) sokkal nagyobb profilalkotó hagyományokkal rendelkezik. Az USA-ban tömegével előforduló sorozatgyilkosságok felderítése során az FBI-nyomozók a már felgöngyölített esetek alapján vonnak le következtetéseket – tette hozzá a bűnügyi szakember. Amerikában “nagyban” ölnek – a szexuális indíttatású, illetve prostituáltak elleni gyilkosságok mellett számos esetben rejtőző szerelmes párokat, autóstoposokat vagy épp gyermekeket mészárolnak le, és a rasszista-etnikai háttér sem ritka. Az FBI szakemberei így olyan momentumokat “láthatnak bele” a hazai romagyilkosságokba, amelyek a magyar profilalkotóknak esetleg nem jutnak eszükbe.

A kriminológus szerint az FBI bevonásával a rendészeti miniszter kimondatlanul is demonstrálni szeretné, hogy minden eszközt megragad a gyilkosok kézre kerítésére. Az eszközök teljes tárházára azért is szükség van, mert a hazai közvélemény igen rossz bizonyítványt állított ki – indokolatlanul – a magyar rendőrségről. A romaügyekben nyomozókat rendre hanyagsággal és azzal vádolják, hogy félvállról veszik a sorozatgyilkosságok felderítését, holott ennek az ellenkezője az igaz.

Az elismert bűnügyi szakember által megalkotott profil szerint a gyilkos és tettestársai kifelé ügyesen feddhetetlenül élnek. Környezetük nem is sejti, hogy alkalmanként nem szórakozni indulnak az éjszakába, hanem valamelyik távoli cigánysorra mennek gyilkolni. Egyelőre biztonságban érzik magukat, ám előbb-utóbb jelentkezik majd valamilyen apró, elejtett információval valaki, akinek megéri súgni az 50 milliós nyomravezetői díj miatt.

Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti miniszter május 4-én jelentette be Budapesten, hogy személyes kezdeményezésére a magyar nyomozók segítséget kérnek az FBI-tól a romagyilkosságok felderítéséhez. Ugyanezen a napon Bencze József országos rendőrfőkapitány megerősítette a hírt. Május 8-án Papp Péter, a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság bűnügyi igazgatója szintén az FBI-nyomozók “bevetéséről” tett említést.