Hétezer-hatszáz euró – nagyjából ennyit vihetnek majd havonta haza azok a politikusok, akiket a csütörtökön kezdődő és vasárnapig tartó megmérettetésen az Európai Parlament tagjaivá választanak.

Az új parlamenti ciklusban ugyanis – az eddigi különbségeket kiküszöbölendő – egységes fizetést vezetnek be az EP-ben, aminek az olaszok annyira nem, a kelet-európaiak viszont annál inkább örülnek.

Jól járnak azok a kelet-európai jelöltek, akik júliustól az Európai Parlament új képviselőiként kezdhetik meg munkájukat: az akkor kezdődő ciklustól kezdve ugyanis minden EP-képviselőnek egységes fizetés jár, ami nagyjából havi 7 ezer eurót tesz ki. Fizetésüket ettől kezdve a képviselők nem a tagállamoktól kapják, hanem az Európai Unió költségvetéséből – mindenki ugyanannyit. A képviselők bérét az Európai Bíróság bíráinak fizetéséhez képest állapítják meg, így az összeg 2009-ben egészen pontosan 7,665 euró lesz havonta. Ebből közösségi adót és járulékokat kell fizetni az uniós büdzsébe, igaz, a tagállamoknak megmarad az a lehetőségük, hogy legfeljebb a nemzeti kulcsok mértékéig ők is megadóztassák a fizetéseket.

Eddig az EP tagjai a nemzeti képviselők fizetésével megfelelő összegű javadalmazásban részesültek: így fordulhatott elő, hogy míg egyes közép- és kelet-európaiak (köztük a magyarok) fizetése nem érte el az ezer eurót, addig a németek 7 ezer eurót, az olaszok pedig közel 12 ezer eurót vihettek haza havonta. (Az EUobserver összefoglalója szerint így történhetett meg az is, hogy egy olasz EP-képviselő 15-ször annyit keresett egy hónapban, mint bolgár kollégája.)

Ezeket a különbségeket szünteti meg az új szabályozás, igaz, mindez maga után vonhatja azt is, hogy sok EP-képviselő többet fog hazavinni, mint amennyit hazája államfője keres egy hónapban (itt megint csak Bulgáriát lehetne felhozni példaként). Míg a 2004 óta csatlakozott tagországok képviselői kimondottan jó járnak a változtatással, addig az olaszoknak elég nagy érvágást jelent az új szabályozás, ám egy kompromisszumos megállapodás szerint a tagállamok kérhetnek átmeneti felmentést az új előírások alól, sőt, az újraválasztott képviselők választhatják a régi fizetésüket is az egész parlamenti ciklus alatt.

Ezzel egyidőben jelentősen változik a képviselők költségtérítési rendszere is, így például a repülőutak költségeit mostantól a tényleges és igazolt kiadások – és nem az eddigi „bemondás” – alapján térítik meg. Az átalányjellegű kifizetés tehát megszűnik. Az új ciklustól kezdve azonban nem csak az EP-képviselők fizetésére, de egészség- és nyugdíjbiztosítására, és egyéb juttatásaira is egységes szabályok vonatkoznak majd.

Ugyancsak változik a parlamenti asszisztensek bérezése, így a képviselők a saját rokonaikat mostantól nem alkalmazhatják, az asszisztensek bérét pedig hitelesített kifizető ügynökségek révén fizetik ki, ezzel is biztosítva a társadalombiztosítási járulék és az adók befizetését. Újdonság az is, hogy az EP-képviselők a parlamenti asszisztenciára kapott keretösszeg legfeljebb negyedét fordíthatják majd tanulmányok megrendelésére, illetve egyéb tanácsadói munkára.