Nincs összhangban az európai normákkal az új szlovák államnyelvtörvény, mert az a kisebbségi nyelvekkel szembeni diszkriminációhoz vezet – közölte csütörtökön Michael Gahler, német kereszténydemokrata képviselő, az EP külügyi bizottságának alelnöke.

A közelmúltban elfogadott szlovák államnyelvtörvényt bírálta csütörtöki nyilatkozatában Michael Gahler, az Európai Parlament külügyi bizottságának alelnöke. A német kereszténydemokrata politikus szerint a szlovák parlament által meghozott törvény „nem felel meg az európai normáknak, hanem a kisebbségi nyelvek hátrányos megkülönböztetéséhez vezet”. E törvény révén bizonyos területeken büntetnék, törvényen kívül helyeznék a kisebbségi nyelvek használatát – vélekedik a német euróhonatya, aki szerint a jogszabály abszurd helyzeteket is teremtene: olyan kulturális eseményeken például, amelynek csak kisebbségi résztvevői lennének, a szlovák nyelvet kellene elsőként használni. „Szlovákia ilyen módon megsérti az EU-ban mindenki által tiszteletben tartott normákat és megszegi az Európa Tanács vonatkozó ajánlásait, amelyek a kisebbségi nyelvek kiterjedt használatát irányozzák elő” – tette hozzá Michael Gahler.

Gahler szerint a pozsonyi „szocialista-nacionalista” kormány ismételten bebizonyította, hogy nem érdekelt az ország etnikai csoportjainak valódi együttélésében és úgy tűnik, nem tekinti magára nézve kötelezőnek az európai értékeket. „A Duna túloldaláról érkező fenyegetéssel való hencegés – amit Fico kormányfő a törvény igazolásaképpen múlt vasárnap a szlovák állami televízióban felhozott – precedens nélküli. Fico és koalíciós partnerei sem mentálisan, sem politikailag nem nőttek fel Európához, miközben az előző kereszténydemokrata kormány már megmutatta, hogy lehetséges az etnikai csoportok problémamentes együttélése Szlovákiában” – mutatott rá a német jobbközép politikus.

Gahler úgy véli, hogy Szlovákia saját magának, mint EU-tagállamnak a lejáratását kockáztatja, továbbá azt, hogy újra totalitárius állammá válik, ha az új rendelkezéseket következetesen alkalmazni fogják.