Elutasította a bíróság annak a XVIII. kerületi lakosnak a kártérítési igényét, aki zaj- és környezeti terhelés miatt perelte a Budapest Airportot (BA). A jogerős döntésről csütörtökön tájékoztatott a BA.

A Budapest Airport közleményében azt írta, hogy a bíróság megállapította, a BA nem követett el jogsértést. Ezzel lezárult az első olyan precedens értékű per, amelyet zajterheléssel kapcsolatban egy magánszemély indított a Ferihegyi repülőtér üzemeltetője ellen – jegyezték meg.

Az ügy előzményével kapcsolatban közölték: egy erzsébet-bélatelepi ingatlan tulajdonosa több mint négy éve állt perben a reptér üzemeltetőjével. Állítása szerint a Ferihegyi repülőtér működése számára egészségkárosodást okozott, és csökkentette háza értékét.

A BA – az iratokra hivatkozva – úgy tájékoztatott, hogy a XVIII. kerületi lakos kifogást emelt a vélt jogsértések ellen, kérte a repülőtér működési feltételeinek szigorítását, illetve a működés teljes beszüntetését. Véleménye szerint a légiközlekedés által keltett zajhatások meghaladták az előírt határértéket, az általa lakott épületben károk keletkeztek, és mindezek következtében az ingatlan is veszített értékéből. Beadványában több mint 20 millió forint kártérítés megfizetését követelte.

A bíróság első fokon már elutasította a keresetet. A döntés idén januárban született, de nem emelkedett jogerőre, mert a felperes fellebbezett – emlékeztetett a Budapest Airport, hangsúlyozva: a bíróság másodfokon is a BA-nak adott igazat, mivel – a bírói indoklás szerint – semmilyen bizonyíték nem utal a Budapest Airport jogsértő magatartására.

“A döntés újabb, immár bírósági ítélettel alátámasztott, egyértelmű bizonyíték arra, hogy a Ferihegyi repülőtér az előírásoknak megfelelően működik, a Budapest Airport a jogszabályok tiszteletben tartása mellett végzi a repülőtér üzemeltetését.”  – olvasható közleményükben. Jelenleg több olyan bírósági ügy van folyamatban, amelyeknek a jelenlegi perhez hasonló jogi háttere van.