A Gyorskocsi utcai fogda bezárása és a solti börtön részleges kiürítése után újabb büntetés-végrehajtási intézetek sorsa pecsételődhet meg: takarékoskodásra hivatkozva bezárhatják a nyíregyházi és a székesfehérvári börtönt, így a hazai bv-intézetek telítettsége 140 százalékra emelkedhet – ismerteti a Magyar Nemzet keddi száma.

A lap szerint mindez abból a birtokukba került válaszlevélből derül ki, amelyet Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti miniszter írt a napokban Karsai Péter (MDF) országgyűlési képviselőnek. A levélben tárcavezető azt állítja: a büntetés-végrehajtási (bv) szervezet költségvetési hiányának csökkentésére már eddig is jelentős takarékossági-szigorítási intézkedéseket hoztak, így időlegesen bezárták a “kevéssé költséghatékony” Fővárosi Büntetés-végrehajtási Intézet Gyorskocsi utcai, valamint részlegesen kiürítették az Állampusztai Országos Büntetés-végrehajtási Intézet solti objektumát. Ezenfelül tervbe vették a székesfehérvári és a nyíregyházi börtön bezárását, valamint a nagyfai bv-intézetnek a szegedi fegyházba való beolvasztását.

A döntés-előkészítéshez hatástanulmány és költségszámítás is készült, írta Draskovics Tibor, aki a levélben beismerte: “a férőhelyek ideiglenes megszüntetésének hatására az átlagos telítettség országosan 122 százalékról 140 százalékra emelkedik majd, de az büntetés-végrehajtási szakmai szinten még kezelhető”.