Bemutatták a Kiskompasz – Kézikönyv a gyermekek emberi jogi neveléséhez című kötetet, amelynek magyar változatát a Mobilitás Országos Ifjúsági Szolgálat a Család, Gyermek, Ifjúság Kiemelten Közhasznú Egyesülettel együttműködésben, a Szociális és Munkaügyi Minisztérium és az Európa Tanács támogatásával 2009. szeptember 3-án jelentette meg.

Ahhoz, hogy a gyermekekkel megismertethessük és elfogadtathassuk az egyetemes emberi jogokat, először nekünk, felnőtteknek kell ezeket megismerni és elfogadni – fogalmazták meg többen is a 7-13 év közötti gyermekek emberi jogi nevelésének egyik alaptételét az Európa Tanács budapesti Európai Ifjúsági Központjában tartott konferencián. Ott mutatták be a Kiskompasz – Kézikönyv a gyermekek emberi jogi neveléséhez című kötetet, amelynek magyar változatát a Mobilitás Országos Ifjúsági Szolgálat a Család, Gyermek, Ifjúság Kiemelten Közhasznú Egyesülettel együttműködésben, a Szociális és Munkaügyi Minisztérium és az Európa Tanács támogatásával 2009. szeptember 3-án jelentette meg.

Az Európa Tanács a “Kompasz – Kézikönyv a fiatalok emberi jogi képzéséhez” kézikönyv kiadásával Európa-szerte 2002-ben indította el emberi jogi képzési folyamatát. A 7-13 évesek képzését segítő Kiskompasz kiadását az a felismerés ösztönözte, hogy nem elegendő a kamaszkorúak emberi jogi tudatosságának fejlesztése, az emberi jogi értékek ismeretére és tiszteletére való nevelésnek már a gyerekkorban meg kell kezdődnie. Minél fiatalabb korban látunk hozzá a készségek fejlesztéséhez, annál megbízhatóbban érvényesülnek később, a felnőttkorban is.

A Kiskompasz kézikönyv azon túl, hogy sok hasznos és érdekes információt tartalmaz az emberi jogokról, olyan gyakorlatokat és játékos feladatokat mutat be, amelyek segítik a szakembereket a gyermekek emberi jogi nevelésében. Az érdeklődők ezekkel is megismerkedhettek a Kiskompasz kézikönyv bemutatóját kísérő műhelygyakorlatokon. A rendezvényen elhangzott az is, hogy a Kiskompasz magyar változatának első sikereként annak alapján újraírják az angol eredetit. A kézikönyv használatához a Mobilitás akkreditált képzéseket indít szociális munkások, pedagógusok, ifjúsági szakemberek részére, amelyre a kiskompasz@mobilitas.hu címen lehet jelentkezni.