Jövőre mégsem szűkül az üdülési csekk igénybe vehetőségi köre, sőt, a csekk egy újabb jogcím alapján a művelődés területein is felhasználható lesz.

A parlament ezt támogató döntését az egyéni vállalkozókkal és a megtakarítások ösztönzésével is összefüggő törvényjavaslathoz benyújtott módosító indítványokról szavazva hozták meg hétfőn. A még nyáron elfogadott adótörvények szerint 2010-től csak üdülésre és művelődésre lehetett volna felhasználni az üdülési csekket, ezzel a mai hat jogcím kettőre szűkült volna.

Kikerült volna a felhasználási körből a belföldi üdülésen kívül a pihenési, kikapcsolódási, egészség-megőrzési, betegségmegelőzési, szabadidősport szolgáltatás, és bekerült volna a művelődés.

A kormány által is támogatott gazdasági bizottsági módosító indítvány szerint jövőre megmarad a felhasználhatóság jogcímeinek “hattagú”, jelenlegi rendszere, de ez még ki is egészül egy újabb körrel, a művelődés felhasználási körével.

A javaslat indoklása azzal érvel a megmaradás és a bővítés mellett, hogy ezzel az üdülési csekk hozzájárul a GDP növekedéséhez, illetve a gazdaság kifehérítéséhez.

A törvény zárószavazása várhatóan a jövő héten lesz.