Elnök nélkül is működőképes az Állami Számvevőszék, a szervezet 2010 végéig a parlament által is elfogadott ellenőrzési tervvel rendelkezik, az irányítási feladatokat pedig az új elnök megválasztásáig Csapody Pál főtitkár látja el – mondta el Kovács Árpád, a számvevőszék távozó elnöke.

Kovács mandátuma szerdán jár le, és a parlamenti pártok idáig nem tudtak megegyezni a szervezet vezetőit érintő személyi kérdésekről. Pichler Ferenc, a Pénzügyminisztérium szóvivője elmondta, hogy az elnök hiánya a költségvetésnél, illetve a zárszámadásnál jelentene gondot, “ezen azonban már túl vagyunk”. Az ÁSZ elnökének ellenjegyzésére egyebek között akkor lenne szükség, ha Magyarország külföldről venne fel hiteleket, ez azonban most nem aktuális.

A Transparency International (TI) szerint nagy felelőtlenség vezető nélkül hagyni az Állami Számvevőszéket (ÁSZ) – mondta szerdán a (TI) magyarországi szervezetének vezetője.

Alexa Noémi budapesti sajtótájékoztatón kérdésre válaszolva azt mondta, különösen felelőtlen lépés egy kontrollintézetet vezető nélkül hagyni akkor, amikor Magyarországon jövőre választások lesznek.

Az ÁSZ vezetőit jelölő bizottság novemberben három zárt ülést is tartott. A tanácskozások után nyilatkozó politikusok szavaiból az derült ki, hogy a jelenlegi elnök, Kovács Árpád újraválasztását akár valamennyien el tudnák fogadni, azonban az alelnökök hosszú ideje problémás kérdését nem tudták lezárni.

Kovács Árpád elnöki megbízatása szerdán járt le, míg a számvevőszék alelnökeinek személyéről 2002 óta nem sikerült megállapodniuk a képviselőknek.