Az Alkotmánybírósághoz fordult a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) az osztálylétszámokról szóló népi kezdeményezésük ügyében – mondta el Kerpen Gábor, PDSZ elnöke hétfőn.

A szakszervezeti vezető felidézte: azután indították el népi kezdeményezésüket, hogy nem sikerült az osztálylétszámok csökkentésére vonatkozó javaslatuknak érvényt szerezniük. A kérdőívet az Országos Választási Bizottság (OVB) kétszer elutasította, a legutóbb februárban, érdemi indoklás nélkül. Ezt követően döntöttek úgy, hogy az Alkotmánybírósághoz fordulnak.

Kerpen Gábor elmondta: azt szeretnék elérni, hogy a jogszabályban rögzített maximálisnál ne lehessen nagyobb létszámú osztályokat indítani. A közoktatási törvény módosítása ugyanis lehetővé tenné, hogy szeptembertől a maximális létszámtól akár 30 százalékkal is el lehessen térni.

Ezt azt jelenti, hogy az óvodában a jelenlegi 25 helyett akár 33, az általános iskola alsó tagozatán 26 helyett 34, felső tagozatán 30 helyett 39 diák is lehetne egy osztályban. Középiskolában most a maximális osztálylétszám 35 tanuló, ez szeptembertől 46-ra emelkedhetne. Kollégiumokban 37 helyett 48 is diákkal indulhatnának csoportok.