Ha a választási bizottságok és bíróságok valamennyi jogorvoslatnál igénybe veszik a rendelkezésükre álló időt, akkor május 15-én lenne jogerős választási eredmény – jelentette be Virág Rudolf, az Országos Választási Iroda vezetője az Országos Választási Bizottság hétfő esti ülésén.

Tekintettel arra, hogy már pénteken szét tudta osztani az OVB a külképviseleti szavazatokat és az országgyűlési egyéni választókerületi választási bizottságok még aznap meg tudták állapítani a második forduló eredményét, az eredménymegállapító határozatokkal szemben pedig csak egyfokú jogorvoslatok voltak, így két napot “nyertek” – mondta.

Azaz, ha a választási bizottságok és bíróságok valamennyi jogorvoslatnál igénybe veszik a rendelkezésükre álló időt, akkor legkésőbb május 15-én lesz jogerős választási eredmény – tette hozzá.

Az országgyűlési egyéni választókerületi bizottságok pénteken (április 30-án) döntöttek az 57 (második fordulós) egyéni mandátum betöltéséről, e határozatokkal szemben másnapig, május 1-jéig lehetett jogorvoslattal élni, ezt csak a főváros 19. oevk döntése ellen tették meg. A Fővárosi Választási Bizottság május 2-án döntött a fellebbezésekről, ugyancsak egynapos határidővel. Bírósági felülvizsgálati kérelem azonban nem érkezett az FVB határozatával szemben, így az egyéni választás eredménye hétfő 16 órakor jogerőssé vált.

Ezután az OVB a 176 egyéni mandátum betöltéséről tájékoztatja a területi választási bizottságokat; e testületek várhatóan kedden döntenek arról, hogy ki kapja a mandátumot a területi listáról.

A területi választási bizottságok mandátumkiosztásról – várhatóan tehát május 4-én – hozott határozatai ellen másnap (délután 4 óráig) az OVB-hez lehet jogorvoslattal fordulni; e testület május 6-án dönt. Az OVB határozatával szemben felülvizsgálati kérelmet lehet benyújtani a Legfelsőbb Bírósághoz (LB) május 7-éig; erről az LB-nek másnap kell döntenie, ez a végzés már jogerős.

Az országos listáról pedig várhatóan május 9-ei ülésén határoz az OVB, ez a döntés május 12-éig támadható meg az LB-n; a bíróságnak ugyancsak három napja (május 13, 14, 15) van arra, hogy megállapítsa az országgyűlési képviselő-választás végleges, jogerős eredményét.

A köztársasági elnök május 14-ére tervezi összehívni az országgyűlés alakuló ülését, amennyiben addigra lezárulnak a jogorvoslatok.