Célunk olyan értékek közvetítése, melyek felráznak, katarzist okoznak, elgondolkodtatnak, s a művészet erejével, lehetőségeivel pozitívan hatnak a személyiségre – így határozta meg a győrinap.hu internetes újságnak a győri börtönszínház küldetését Mihály Attila büntetés-végrehajtási ezredes, intézetparancsnok.

Gogolt játszani hálás szerep a színésznek. De az-e annak a közönségnek, melyet börtönlakók alkotnak? Kisebbik részük már tölti a büntetését, a többségük még civil ruhában ül a faszékeken: ők előzetes letartóztatásban vannak, sorsukról később dönt az igazságszolgáltatás. Bezárt emberek, van, aki bűntudattal, mások bűntudat nélkül. Tolvajok, csalók, kerítők, rablók. A börtön zsúfolt, kihasználtsága 140 százalékos, s bár ez nagyon soknak hangzik, mégis kedvező arány a kelet-magyarországi büntetés-végrehajtási intézetek zsúfoltságához képest – írja a gyorinap.hu.

A színház már korábban beköltözött a súlyos falak közé. Elsőként a Bárka Színház játszott a fogva tartottaknak. Az elmúlt héten pedig a Forrás Színház társulata lépett föl Gogol Egy őrült naplója című tragikomédiájával, Ács Tamás színművész szereplésével. Mindkét együttes ingyen tartott előadást, a börtön nem is tudná kifizetni a gázsit.

A teljes írás elolvasható a gyorinap.hu oldalán