A ritkán előforduló téma komolyabb érdeklődést váltott ki az intézet elítéltjeiből, ami a Győrben most egyéves “Megbántam, jóvátenném” közösségi börtön projekt fogadtatásának eredménye. Az önként jelentkező elítéltek az elmúlt időszakban többek között a három, gyerekekkel foglalkozó intézményen belül ajánlották fel segítségüket.

Pontosan egy éve, 2009. május 27-28-án kezdte meg a győri börtön a „Megbántam, jóvátenném” címet viselő jóvátételi programsorozatát. A helyszín a győri Xantus János Állatkert területe volt, ahol a gyereknapi előkészületek jegyében folyt az elítéltek segítő közreműködése, munkavégzése. Az egy év során a település különböző helyszínein, több partnerrel együttműködve összesen 13 napot dolgoztak a győri elítéltek, melynek eredményeként a fogvatartotti reintegráció elősegítése mellett a büntetés-végrehajtási intézet települési integrációja is jóval kedvezőbb, mint a program indulása előtt.

Az évfordulón a börtön 6 fogvatartottja újból az állatkertben és ismételten a gyereknap apropóján végezte az önkéntes, nyilvánosság előtt zajló szimbolikus jóvátételi munkáját.

Ugyancsak a gyereknap adott alkalmat arra, hogy a születési károsultak megsegítésére létrejött Gézengúz Alapítvány, a győri Bóbita Különleges Gyermekotthon és a Péterfy Sándor Evangélikus Oktatási Központ óvodájának vezető munkatársai tartsanak képes előadást a győri fogvatartottaknak. Az önként jelentkező elítéltek eddig többek között e három, gyerekekkel foglalkozó intézményen belül ajánlották fel segítségüket. A börtönökben ritkán előforduló téma komolyabb érdeklődést váltott ki az intézet elítéltjeiből, amely a most egyéves „Megbántam, jóvátenném” resztoratív börtönprogram fogadtatásának egyik, „falakon belüli” pozitív eredménye. A hiteles és szuggesztív előadások hatására a jelenlévők közül sokan elgondolkodtak azon, mit is okozhat egy családnak a szülő szabadságvesztés büntetése, s mindez milyen terhet jelenthet az ártatlan gyermekek számára. A találkozó végén az intézmények vezetői egy-egy emléklappal köszönték meg a közreműködő elítéltek munkáját, ami további bátorítást adhat mind a program folytatásának, mind pedig a fogvatartottak önkéntes felajánlásának.

Képek, videó az Országos Bűnmegelőzési Bizottság hivatalos honlapján →

Kapcsolódó cikkek:

„Megbántam, jóvátenném” – Fákat ültettek a győri börtönlakók →

Egy őrült naplója a győri börtönben – Mihályi Attila: A művészet ereje pozitívan hat az elitéltek személyiségére →

Pozitív sokk – Filmvetítés a győri büntetés-végrehajtási intézetben →

Vukot festenek a fogvatartottak – Folytatódik a győri börtön „Megbántam, jóvátenném” programja →

“Megbántam, jóvátenném” – Közösségi börtön projektek – Jóvátételi programsorozat Győrben →