A Balatonon tilos a motorcsónakázás, ez alól évente 275-334 esetben ad felmentést – idén először egy vízibanánt üzemeltető vállalkozásnak is – az illetékes hatóság. Ebben a gyakorlatban nem várható változás, bár egy friss internetes felmérés szerint az emberek többsége a jelenleginél is szigorúbb korlátozás híve.

A Balatontipp.hu internetes oldal friss felméréséről szólva Győrffy Árpád szerkesztő vasárnap arról számolt be, hogy az 1179 válaszoló többsége, 54,7 százaléka a régi, szigorúbb szabályozás híve, vagyis csak a mentőknek, rendőröknek engedélyezné a motorcsónakok használatát. A szavazók ötöde voksolt a jelenlegi gyakorlatra, vagyis korlátozott körülmények között – kijelölt pályán például vízisí-, banán vontatására – hozzájárulna a vízi járművek használatához. A választ adók valamivel több mint negyede engedne csak szabad utat a motorcsónak- használatnak a Balatonon, természetesen a strandok elkerülésével.

A motorcsónak vontatta banánt üzemeltető vállalkozásnak négy évébe tellett az engedélyek megszerzése.

Artz Gergely, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) médiareferense arról tájékoztatott hogy a vonatkozó jogszabályok értelmében nem csak a Balatonon, hanem a Velencei-tavon, a Fertő tó teljes területén, továbbá a Ráckevei-Duna-ág és a Tisza-tó meghatározott részein is tilos belső égésű motorral hajtott kishajót és csónakot üzemeltetni. A tilalom nem vonatkozik a vízi rendészet, a vízi mentők és a honvédség vízi eszközeire, továbbá kiadható üzemeltetési engedély munkagépeknél, vízen rendezvényt, oktatást kísérő motorosoknak és közforgalmú személyszállító járműveknek. A vitorlás kishajók is használhatnak belső égésű segédmotort meghatározott esetekben, mint például a kikötéskor, vagy erős szélben a kikötő eléréséhez.

Az NFM adatai szerint idén július végéig 265 engedélyt adott ki balatoni motorcsónak használatra a Nemzeti Közlekedési Hatóság. Három évvel ezelőtt 286, két éve 275, tavaly pedig 334 volt a kiadott engedélyek száma. Artz Gergely hozzátette, a tavalyi szám azért volt kiugró, mert vitorlás világbajnokságot rendeztek a tavon, és a külföldi versenyzők engedélyeket kértek a kísérő kisgéphajóikra. Ettől eltekintve a kiadott engedélyek száma az elmúlt években nem nőtt, állandónak mondható. A médiareferens tájékoztatása szerint az engedélyeztetési eljárást a 30/2003 (III.18) kormányrendelet szabályozza, amelyet nem feltétlenül a balatoni üzemeltetési engedélyekkel kapcsolatban kisebb-nagyobb mértékben szinte minden éven módosítanak, de jelenleg nincs javaslat további változtatásra.