Megszüntették a tavaly decemberi berceli gyermekgázolás ügyében indított nyomozást; az indoklás szerint a két gyereket elgázoló nő nem számolhatott azzal, hogy a gyerekek takarásból az úttestre kicsúszva szánkózhatnak – közölte a Nógrád Megyei Főügyészség szóvivője szerdán az MTI-vel.

Bóna Gyula elmondta: a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság balassagyarmati közlekedési alosztálya halált eredményező közúti baleset gondatlan okozásának vétsége miatt ismeretlen tettes ellen folytatott nyomozást, amelyet a Balassagyarmati Városi Ügyészség azért szüntetett meg, mert nem történt bűncselekmény.

Bercelen 2010. december 4-én történt a baleset, ekkor két szánkózó gyerek a jeges úttestre csúszott ki egy nő által vezetett autó elé. Mindkét gyereket koponyasérülésekkel szállították kórházba. A hétéves kisfiú három nappal később, december 7-én a kórházban meghalt, a nyolcéves kislány nyolc napon túl gyógyuló sérüléseket szenvedett.

A nyomozás megállapítása szerint a baleset oka az volt, hogy a szülői felügyelet nélkül, rendkívül veszélyes helyen szánkózó gyerekek úgy kerültek az úttestre, hogy nem győződtek meg ennek veszélytelenségéről, tehát a tragikus kimenetelű balesetet maguk a gyerekek idézték elő.

Az igazságügyi műszaki szakértő szakvéleménye szerint a nő járműve a baleset előtt óránkénti 24-28 kilométeres sebességgel haladhatott. A vezető észlelési késedelem nélkül fékezett, de már nem tudta megállítani az autót, és amikor a gyerekek felbukkantak, már féktávolságon belül voltak.

A nyomozás szerint az adott körülmények között nem volt elvárható a járművezetőtől, hogy reálisan számoljon annak lehetőségével: az úttest mellett található, bozótossal takart domboldalról gyerekek az úttestre kicsúszva szánkózhatnak.

A nő mögött haladó autó vezetőjének és utasának tanúvallomása is megerősítette a szakvéleményt. Ők vallomásuk szerint látták, hogy a bokros rész takarásából hirtelen behaladt valami, de az észlelés váratlansága miatt azt sem ismerték fel, hogy szánkózó gyerekek, az előttük haladó autó pedig azonnal fékezett.

Bóna Gyula közölte: ha a sértettek panaszt emelnek a nyomozás megszüntetése ellen, a panaszt a Nógrád Megyei Főügyészség bírálja el.