A magyar mezőgazdasági szakmai szervezetek a francia agrárkamarák képviselőivel folytatott egyeztetésükön egyetértettek egyebek között abban, hogy a Közös Agrárpolitika (KAP) költségvetését legalább a jelenlegi szinten kell tartani – tájékoztatták a résztvevők az MTI-t pénteken.

Megállapodtak abban is, hogy erős első pillérre van szükség, amely nem tartalmazhat nemzeti hozzájárulást.

Indokoltnak nevezték a kölcsönös megfeleltetés egyszerűsítését és úgy vélték, hogy az árak ingadozása ellenében, illetve a katasztrofális áresések megakadályozása érdekében egyfajta biztonsági hálót kell létrehozni.

A KAP-nak piacszabályozási eszköztárra, rugalmasságra, illetve az egészségügyi és klimatikus kockázatok elleni védelemre van szüksége – fogalmazták meg.

A közlemény szerint a vidékfejlesztési politikát fenn kell tartani, beleértve a hátrányos természeti adottságú régióknak járó kompenzációt, a fiatal gazdák önállóan működő gazdaságának létrehozásának támogatását, a modernizációt és a versenyképességet segítő intézkedéseket, valamint a gazdák számára létrehozott szaktanácsadási szolgálatokat.

A közlemény szerint a “zöldebb” KAP érdekében nincs szükség további intézkedésekre.

A gazdálkodók már most is számos olyan környezetvédő gyakorlatot megvalósítanak, amelyek többletköltséget jelentenek számukra: ilyen például a nitrát-irányelv betartása, vagy az erózió elleni védekezés – hangsúlyozzák a közleményben, amely szerint ezért környezetvédelmi támogatással kellene kárpótolni a gazdákat.

A szakmai szervezetek szerint a közösségi termékek védelmének érvényt kell szerezni és el kell érni, hogy a harmadik országokból származó termékek is ugyanolyan követelményeknek feleljenek meg, mint az európaiak. Ezen túl fontosnak és szükségesnek nevezték a mezőgazdasági kutatás és innováció erősítését.

A közleményt az AGRYA, a MOSZ, a MAGOSZ és az APCA (Francia Agrárkamarák Állandó Közgyűlése) írta alá.