A Rádiós Dolgozók Tanácsa (RDT) felkéri az adatvédelmi biztost, valamint a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) elnökét: vizsgálják meg, megfelel-e a törvényességnek, hogy az internetes lapok a közmédiából elbocsátott kollégák hozzájárulása nélkül – méghozzá sokszor tévesen – közlik az érintettek nevét és beosztását.

Az RDT elnökségének csütörtökön, az MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a szervezet megkéri elsősorban az online sajtóban dolgozó újságírókat, hogy ne használják fel a közrádióban dolgozó vagy onnan elbocsátott kollégákat politikai vagy szenzációhajhász célokhoz. A szervezet szolidaritást kér a kollégáktól, amelyet úgy fejezhetnek ki, hogy a közmédiában folyó leépítéseket kommentálva mindenkor az elbocsátott és a maradó újságírók érdekeit nézik.
Az RDT határozottan mértéktartásra szólítja fel a politikusokat is, hogy “ne az elbocsátott kollégák kárára építsék karrierjüket”.
A közlemény szerint az elmúlt napokban gyakran ellenőrizetlen információk láttak napvilágot, olyanok neve jelent meg a közmédiából elbocsátottak sorában, akik nem is voltak érintettek a leépítésben, míg másokról szó sem esett. “A szelektálásból is látszott, hogy a nyilvánosságra hozatalnak nem a dolgozók érdekvédelme, hanem politikai céljai voltak” – olvasható a kommünikében.
A Rádiós Dolgozók Tanácsa a Magyar Rádió Üzemi Tanácsával együtt rendelkezésére áll minden rádiós dolgozónak, és kellő körültekintés mellett akár jogi segítséget is nyújt. A szervezet arra kéri a kollégákat: aki úgy érzi, hogy méltánytalanság érte, jelentse azonnal az Üzemi Tanácsnál vagy az RDT-nél.