A rendszerváltozás és az európai uniós csatlakozás óta első ízben nyílt történelmi esély Magyarország és Lengyelország előtt, hogy erősítsék a térség szerepét és súlyát az egyesült Európa előterében – írta a Rzeczpospolita című lengyel napilapban publikált közös cikkében Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter és Krzysztof Kwiatkowski lengyel igazságügyi miniszter.

Az írás abból az alkalomból jelent meg szerdán, hogy előző nap Varsóban az Európai Unió tagállamai kormányzati szinten első alkalommal emlékeztek meg a totalitárius rendszerek áldozatairól.

Mint írták, először fordul elő, hogy két közép-európai ország egymás után tölti be az Európai Unió elnökségét, ráadásul két olyan ország, amelyet történelmi barátság és közös érdekek kötnek össze.

A két tárca tavaly úgy döntött, hogy együtt elindítják a Lengyel-magyar Együttműködés 2011 elnevezésű programot. Az a szándékuk, hogy ezt az együttműködést a második félévi lengyel EU-elnökség lezárulása után is folytatják, együtt és egyetértésben fognak tevékenykedni az EU fórumain.

Az első félévi magyar EU-elnökség egyik prioritása az igazságügy területén az volt, hogy elősegítse az európai polgárok alapvető jogainak érvényesítését. A magyar elnökség intenzív tárgyalásokat folytatott annak érdekében, hogy politikai kompromisszum jöjjön létre az Európai Unió Tanácsa és az Európai Parlament között a gyerekek szexuális kihasználása elleni jogi védelem erősítése céljából. Emellett sikerült megállapodásra jutniuk a tagállamoknak az állampolgárok biztonságát érintő több alapvető ügyben, köztük az európai vizsgálati fogság irányelveinek tervezete vagy a kibertámadások elleni harc tekintetében – olvasható a cikkben.

A második félévi lengyel EU-elnökség tevékenysége az igazságügy területén nagymértékben a magyar elnökség munkájának folytatása. A két elnökség tevékenysége a kezdetektől szoros együttműködésben valósul meg, amelybe igyekeznek bevonni legközelebbi szomszédaikat is. Ennek legjobb példája a magyar EU-elnökség által szervezett visegrádi igazságügyi miniszteri találkozó volt Veszprémben, amelyre meghívták a horvát, a német és a szlovén igazságügyi tárca képviselőjét is.

Különös jelentősége van annak a ténynek, hogy az EU Tanácsa az unió közös kötelességének ismerte el az emlékezést a totalitárius rendszerek, köztük a kommunizmus áldozataira. Felhívta valamennyi tagállam figyelmét, hogy tartsák meg a totalitarizmus áldozatainak emléknapját, amelyet közép-európai kezdeményezésre augusztus 23-ra, a Molotov-Ribbentrop paktum aláírásának napjára rögzítettek. Az igazságügyi miniszterek azzal a kéréssel fordultak az Európai Bizottsághoz, hogy támogassa azokat az oktatási és kutatási kezdeményezéseket, amelyek az áldozatok emlékének megőrzését és a kiengesztelődést szolgálják – írta közös cikkében a magyar és a lengyel igazságügyi tárca vezetője.