Az ENSZ Kábítószer-ellenőrzési és Bűnmegelőzési Hivatala (UNODC) által készített jelentés szerint évi 90 milliárd dolláros forgalmat bonyolítanak szervezett bűnözés keretei között Kelet-Ázsiában és a Csendes-óceán térségében. Forgalmuk legnagyobb hányada a hamis termékek gyártásából és terjesztéséből származik.

A „Transnational Organized Crime in East Asia and the Pacific: A Threat Assessment” címmel megjelent jelentés az első olyan dokumentum, amely átfogóan elemzi és értékeli a kelet-ázsiai és csendes-óceáni térségben aktív szervezett bűnözési tevékenységet. A jelentésben felmérték az illegális tevékenységekből származó bevétel becsült értékét, amelyek olyan bűncselekményekhez kapcsolódó tevékenyégből származnak, mint az embercsempészet és kábítószerekkel (főleg heroin és metafentamin származékokkal) kapcsolatos bűncselekmények, környezetvédelmi bűncselekmények, köztük a vadállatok illegális kereskedelme, az illegális faáru kereskedelem vagy az elektronikai hulladék illegális kezelése, továbbá a hamisított termékek és gyógyszerek gyártása és terjesztése.

A jelentés szerint a kelet-ázsiai és csendes-óceáni térségben szervezetten tevékenykedő bűnözők számára a hamisítás jelenti a legjelentősebb jövedelemforrást: hamis termékek gyártásával és értékesítésével mintegy 24,4 milliárd dolláros forgalmat bonyolítanak. Az UNODC jelentés külön tételként kezeli a hamis gyógyszerek gyártását és terjesztését, amelyre nézve éves szinten további 5 milliárd dollárra becsülte a forgalmat.

A hamis, hamisított és gyenge minőségű gyógyszerek ügyében az UNODC közleménye kiemeli, hogy a régióban 30-90 százalék között mozog a gyenge minőségű malária elleni gyógyszerek aránya, amely készítmények kétféle veszélyt is jelentenek az emberekre: egyrészt a betegek nem csupán nem gyógyulnak meg tőlük, de fogyasztásuk akár halált is okozhat, másrészt szedésük mellett gyógyszer rezisztencia alakulhat ki, amely pedig a további kezelések eredményességét veszélyezteti.

A 2008 és 2010 között lefoglalt hamisított termékek 75 százaléka egyébként Kelet-Ázsiából, azon belül is elsősorban Kínából származik, amely köré települt „iparág” a világkereskedelem 2 százalékát elérő méretet öltött.

Ami a további bevételi forrásokat illeti, az illegális faáru kereskedelem 17 milliárd, a heroin terjesztés 16,3 milliárd, a metamfetamin forgalom 15 milliárd dolláros forgalmat jelent az ENSZ szakértők szerint. Mindezzel együtt a kelet-ázsiai és csendes-óceáni térség szervezett bűnözésében részt vevők által éves szinten indukált pénzmozgást legkevesebb 90 milliárd dolláros összegre becslik..

Az UNODC közleményében hangsúlyozza, a kelet-ázsiai és csendes-óceáni térség szervezett bűnözésében résztvevők tevékenysége nemzetközi fenyegetést jelent. Határokon átnyúló illegális üzleti tevékenységeik, és az ezekből származó bevétel visszaforgatása során keletkezett bevétel akár a társadalmi rend destabilizálásához is vezethet a világon bárhol, ezért a szervezett bűnözésre adott válasz koordinált, nemzetközi fellépést igényel. A jelentés ezért úttörő jelentőségű, hiszen jó alapot ad a problémára adott, integrált nemzetközi válaszokon alapuló, egységes fellépéshez.