A gyermekmunka napjaink egyik legaggasztóbb, ugyanakkor mégis a szükségesnél kevesebb figyelmet kapó jelensége, holott világszerte körülbelül 215 millió gyerek, többnyire 5-17 év közötti kiskorú dolgozik. Nem járnak iskolába, játékra sem jut idejük, sok esetben nem kapnak megfelelő táplálékot és gondoskodást sem. Több mint felük a gyermekmunka legrosszabb formáitól szenved: rabszolgaságtól, illegális drogkereskedelemtől, prostitúciótól – közölte az ombudsman hivatala szerdán, a gyermekmunka elleni világnapon.

A Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) június 12-ét a gyermekmunka elleni küzdelem napjának nyilvánította. 2013-ban a kiemelt téma a „cselédmunka”, ami világszerte csaknem 15 millió gyerek sorsa. Minden második cselédsorban tartott gyerek 5 és 14 év közötti, háromnegyedük lány, sokan fizikai és lelki bántalmazásnak kitéve dolgoznak, esetenként súlyosabb megaláztatások, erőszak áldozatai is.

A magyar ombudsman, Szabó Máté még 2010-ben egy hazai sajtóhír alapján foglalkozott a gyermekek törvényellenes dolgoztatásával, a hatóságok intézkedéseivel. Ajánlásai eredményeképpen a gyermekvédelmi jelzőrendszer tagja lett a munkaügyi felügyelőség, illetve a gyermekek jogainak védelme érdekében szigorították a munkaügyi ellenőrzés szabályait.

2013 januárjában utóvizsgálatában a biztos áttekintette, hogy változott-e a gyermekek jogait sértő ellenőrzési gyakorlat. Az ombudsman ismételten hangsúlyozta, hogy a gyermekvédelmi jelzőrendszer nem minden esetben működik megfelelően, valamint felhívta a figyelmet, hogy a 18 éven aluliak munkáltatását minden esetben jelezni kell a gyermekjóléti szolgálatnak, mert az csak így tudja eldönteni, szükséges-e intézkedéseket hoznia a gyermek védelme érdekében.

Az ombudsman azt is kiemelte, hogy miután a tankötelezettséget 16 éves korra szállították le, lehetséges, hogy a korábbinál nagyobb számban jelenik meg a munkaerőpiacon a 18 év alatti korosztály, amelyre azonban speciális munkajogi szabályok vonatkoznak.