Bűnösnek mondta ki csütörtökön sikkasztásban Kirov város egyik kerületi bírósága Alekszej Navalnij vezető orosz ellenzékit és az ügy egy másik vádlottját.

A bíróság elkezdte az ítélet kihirdetését. Navalnij a Twitter közösségi oldalon azt írta: Szergej Blinov bíró nem tesz mást, minthogy megismétli az ügyész július 5-én elhangzott vádbeszédét.

A vádhatóság képviselője hat év börtönbüntetés kiszabását kérte a korrupciós ügyek leleplezéséről ismert ügyvéd-bloggerre, Vlagyimir Putyin egyik legádázabb ellenfelére, aki ellen két további ügyben is büntetőeljárás folyik.

Alekszej Navalnijt azzal vádolták meg, hogy 2009-ben elsikkasztott több mint 10 ezer köbméter fát egy állami fafeldolgozó cégtől, a Kirovlesztől, amelynek tanácsadója volt, s ezzel 400 ezer eurónak (körülbelül 117 millió forintnak) megfelelő anyagi kárt okozott.

A perbe fogott ellenzéki szerint a vádhatóság nem bizonyította az ellene felhozott vádakat. Azt mondta: az ügyben olyan tanúkat sorakoztattak fel, akik nyilvánvalóan abban érdekeltek, hogy megrágalmazzák. Olyan bűnöző csoport tagjai, akiknek a felelősségre vonását ő követelte korábban.

Az ügy másik vádlottjára, Pjotr Oficerovra, egy faipari cég volt igazgatójára 5 év börtönt kért az ügyész.

Ha az április 17-én kezdődött perben akár csak felfüggesztett ítélet születne, az is kettétörné az ellenzéki személyiség politikai pályáját. Alekszej Navalnijt szerdán moszkvai főpolgármester-jelöltként nyilvántartásba vette a fővárosi választási bizottság.

A politikus ezzel védettséget nyert, amely azonban csak addig tart, amíg az ítélet hatályba nem lép.

Ljudmila Alekszejeva, a moszkvai Helsinki Csoport jogvédő szervezet tekintélyes vezetője korábban kijelentette: nem hisz az Alekszej Navalnij ellen felhozott vádakban. “Ez politikai per. Ha nálunk jogállam lenne, akkor erre a bírósági eljárásra egyáltalán nem kerülne sor. Az ítélet már kész. Abban reménykedem, hogy a büntetés felfüggesztett lesz, és nem hosszú időre szól.”

Az orosz ellenzék képviselői korábban bejelentették, hogy egyebek között Moszkvában az utcára vonulnak tiltakozni, amennyiben Alekszej Navalnijt elmarasztalják a Kirovban folyó perben.