Romániában kötelezővé vált csütörtöktől a mediátori eljárás: a vitázó feleknek meg kell jelenniük egy igazságügyi közvetítő előtt, mielőtt bizonyos polgári és büntetőjogi ügyekben a bíróság elé kerülnek.

Az intézkedést azért vezette be a román kormány, mert tehermentesíteni akarja a túlterhelt bíróságokat. Az új rendelet szerint a családon belüli, a munkaügyi, a fogyasztóvédelmi viták, valamint az ingatlanokkal kapcsolatos, illetve az 50 ezer lej (3,3 millió forint) értékig terjedő nézeteltérések kapcsán kell a feleknek részt venniük mediátori eljárásban.

A bíróság csak akkor köteles figyelembe venni a felperes panaszát, ha ez utóbbi mediátori igazolást tud felmutatni arról, hogy megpróbálták rendezni békés úton a konfliktusos helyzetet, de nem sikerült. Ha a felperes vagy az alperes nem hajlandó megjelenni a mediátor előtt, akkor 100 lej (6700 forint) és 1000 lej (67 700 forint) közötti bírsággal sújtható.

A törvények szerint a mediátori eljárás első ülése ingyenes, a második találkozótól a feleknek fizetniük kell.

Gabriel Mihut, a romániai mediátorok tanácsának szóvivője szerint a románok zöme várhatóan igénybe veszi majd ezt az alternatív konfliktuskezelési lehetőséget, mert így átlagban megtakarítható egy per költségeinek 90-95 százaléka. A szóvivő a román közszolgálati rádiónak elmondta, hogy az anyagi előny mellett kiiktatható a bíróság előtti megjelenéssel járó stressz, valamint egy per elvesztésének veszélye is. Ugyanakkor egyes ügyvédek kételkednek az új intézkedés sikerességében.