Ügyészi szakaszba érkezett a kínai gazdaságirányítás kormányzati szervének volt helyettes vezetője, Liu Tie-nan ügyében korrupció miatt elindított eljárás – jelentették be vasárnap Pekingben, ugyanazon a napon, amelyen azt is közölték, hogy csütörtökön nyilvános bírósági tárgyalás keretében megkezdődik Po Hszi-laj volt csungkingi párttitkár pere.

A nemzeti fejlesztési és reformbizottság 59 éves volt vezetőjét májusban váltották le “súlyos fegyelmi vétség elkövetése miatt”. Később fokozatosan megfosztották minden pártbéli és kormányzati tisztségétől, a kommunista párt elvégezte a maga nyomozását, s ezzel megkezdődhetett Liu igazságügyi felelősségre vonása.

A közlés szerint a legfőbb ügyészség ezzel kapcsolatban megtette a kötelezően szükséges intézkedéseket, amelyeket azonban nem részleteztek. A párt fegyelmi és ellenőrző bizottsága már megállapította, hogy Liu Tie-nan  visszaélt a pozíciójával, ő maga és családja nagy összegű kenőpénzhez jutott, a szabályok áthágásával rokonait előnyhöz juttatta, készpénzt és ajándékokat fogadott el, “erkölcsileg elkorcsosult”.

A napokban megjelent sajtóértesülések szerint Liu csaknem 18 millió dollárt (4 milliárd forintot) tartott több mint két tucat bankszámlán, és 25 ritka gyémántot is őrzött aranyrúdjai mellett.

Úgy tudni, különböző városokban összesen nyolc szeretőt tartott, és állítólag lebuktatásához is köze volt egy régi kapcsolatának.

Hszi Csin-ping, a kínai kommunista párt főtitkára az év elején kijelentette, a korrupció elleni harc során egyszerre csapnak le az alacsonyabb röptű “legyekre” és a magasabb beosztásokban lévő “tigrisekre”. Július elején a volt vasútügyi miniszter ügyében már ítéletet is hirdettek. Liu Csi-csünt felfüggesztett halálbüntetésre, vagyis életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélték.

Július 25-én bejelentették, hogy vádat emeltek az ország egyik legismertebb politikusa, a párt 25 tagú politikai bizottságának volt tagja, Csungking város egykori párttitkára ellen. A hivatalos indoklás szerint vesztegetéssel, korrupcióval és hatalommal való visszaéléssel vádolják. Ügyében a kelet-kínai Santung tartomány Csinan városi bírósága jár el, perének első tárgyalási napja augusztus 22-én lesz – jelentették be vasárnap.

Po köztisztviselőként, pozícióját kihasználva, másokat anyagi haszonhoz juttatva fogadott el “rendkívül nagy összegű” pénzt és ingatlant – áll a vádiratban. Ugyancsak nagy összegeket sikkasztott el a közpénzekből, visszaélt a hatalmával, “súlyosan sértve ezzel az állam és az emberek érdekeit”.

A volt csungkingi párttitkárt éltették perének kezdete előtt

Po Hszi-laj volt csungkingi párttitkár maroknyi szimpatizánsa demonstrált a kelet-kínai Santung tartomány Csinan városának bírósága közelében szerdán, így fejezve ki szolidaritását az utóbbi idők legnagyobb érdeklődést kiváltó – másnap kezdődő – kínai politikusper vádlottjával.

A korrupcióval vádolt, országszerte ismert, egykor nagyhatalmú Pónak, a kommunista párt 25 tagú politikai bizottsága volt tagjának nyilvános tárgyalását a kínai és a nemzetközi közvélemény egyaránt nagy figyelemmel kíséri.

Po a 32 milliós Csungkingban rendet teremtett, vagyis visszaszorította a szervezett bűnözést, szociális intézkedéseket hozott, a “neomaóista vörös kultúra” népszerűsítőjeként különös népszerűségre tett szert. A “csungkingi modellt” többször követendő mintának nevezték az országos médiában.

A 64 éves, jó fellépésű politikus az évtizedek során egyre magasabb rangú káderként halmozott sikert sikerre (még kereskedelmi miniszter is volt), 2012 elején az is elterjedt, hogy esélye van bejutni az ország politikai csúcsvezetésébe.

Egy napon azonban volt jobb keze, a város rendőrfőnöke bekéredzkedett a szomszédos Csengtu amerikai főkonzulátusára, ahol állítólag elmondta például, hogy Po felesége gyilkos. Az egyre terebélyesedő ügy során először a rendőrfőnököt állították a vádlottak padjára, és a brit üzletember, Neil Heywood meggyilkolásának eltitkolásáért, hatalommal visszaélésért és kenőpénz elfogadásáért 15 év börtönre ítéltek.

Po Hszi-laj feleségét szándékos emberölésben találták bűnösnek, felfüggesztett halálbüntetést, lényegében életfogytig tartó szabadságvesztést kapott. Férjét fokozatosan megfosztották különböző tisztségeitől, végül vesztegetéssel, korrupcióval és hatalommal visszaéléssel vádolták meg. Az a hír járja róla, hogy tavaly március óta tartó fogságában nem volt igazán együttműködő a hatóságokkal.

Pónak tagadhatatlanul sok szimpatizánsa van politikai berkekben, a hadseregben és a közemberek körében. Nem csoda, ha azok, akik kedvelik, kiállnak mellette, volt, aki már ezt az interneten is megtette. Igazságos elbánást, jogainak teljes körű biztosítását követelik, miközben azt sejtetik, hogy az eljárás politikailag motivált.

A Po-pártiak állítólag az ország különböző részéből érkeztek a per színhelyére, méltányosságot, tisztességes és igazságos tárgyalást szeretnének. Sokan már azt is a hatóságok szemére vetik, hogy Pót házi őrizetben tartották, és van olyan csungkingi is, aki egyenesen alkotmányellenesnek nevezi, hogy “Po elvtársat” átadták az igazságszolgáltatásnak. Egy pekingi tüntető tagadta, hogy Po korrupt lenne, hiszen – mint fogalmazott – “jó káderként az emberekért dolgozott”.