A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium és a Külügyminisztérium üdvözli az Európa Tanács (ET) határozott kiállását az európai nemzeti kisebbségek jogai mellett, mivel a szervezet által kedden elfogadott dokumentumok olyan elveket állítanak az európai jogvédelem középpontjába, amelyekért a magyar kormány mindig következetesen kiállt.

Az ET parlamenti közgyűlése által elfogadott határozat és a hozzá kapcsolódó ajánlás alapjául a Kalmár Ferenc (Fidesz-KDNP) országgyűlési képviselő által összeállított, A hagyományos nemzeti kisebbségek helyzete és jogai Európában című jelentés szolgált. E jelentés érdeme, hogy ráirányította az ET figyelmét az évszázadok óta ugyanazon a területen élő, közös azonosságtudatot ápoló nemzeti kisebbségek helyzetére és jogaik tiszteletben tartásának fontosságára.

A határon túli magyar kisebbségek által megfogalmazott célok szempontjából nagy jelentőségű, hogy az ET kiáll az autonómiaformák mellett azzal, hogy elismeri: a már több országban létező különleges státusú régiók stabilitást és jólétet hoztak az adott régióknak és államoknak. Emellett az ET rámutatott, hogy a területi önkormányzati megoldások hozzájárulhatnak a kollektív kisebbségi jogok védelméhez és az asszimiláció megelőzéséhez.

Az ET arra is felszólította a tagállamokat, hogy területi, közigazgatási, intézményi rendszerük alakításakor legyenek tekintettel a történelmileg kialakult régiók értékére, tartózkodjanak a nemzeti kisebbségek asszimilációját, az adott régió etnikai struktúrájának megváltoztatását eredményező törvényektől és közigazgatási intézkedésektől.

Az ET parlamenti közgyűlése keddi strasbourgi ülésén fogadta el Kalmár Ferenc András – a magyar állandó delegáció tagja, KDNP-s országgyűlési képviselő – jelentését a nemzeti kisebbségek európai helyzetéről és jogairól. A dokumentum hangsúlyozza, hogy az ET azon tagállamainak, amelyek ezt még nem tették meg, alá kell írniuk és ratifikálniuk kell a nemzeti kisebbségek védelméről szóló keretegyezményt, valamint a regionális és kisebbségi nyelvek európai chartáját. Az ET parlamenti közgyűlése emellett felszólította a tagállamokat, hogy mozdítsák elő a hagyományos nemzeti kisebbségek által lakott területeken beszélt nyelv hivatalos használatát.