Évről évre jelentős mértékben nő a szellemi tulajdonjogokkal (IPR) kapcsolatos bírósági ügyek száma Kínában, ami a lakosság jogtudatosságának erősödését mutatja.

A kínai legfelsőbb bíróság adatai szerint 2013-ban rekordszámú, 91 200 ilyen esetet vizsgáltak az ítélőszékek országszerte, ami több mint 20 százalékos növekedés az előző évhez képest.

A bíróságok 89 ezer szellemi tulajdonjoggal kapcsolatos esetet zártak le, 20 százalékkal többet, mint 2012-ben. Az esetek számának növekedése a kínai lakosság megnövekedett jogtudatosságának következménye – közölte a legfelsőbb bíróság.

Az összes vizsgált ügy több mint három százaléka, 2800 eset érint külföldieket. Az adatok szerint legtöbbször továbbra is külföldi cégek perelnek kínai vállalatokat, ám egyre több az olyan eset, amikor kínaiak perelnek nagy külföldi cégeket.

Erre kiváló példa a Zhizhen Network Technology (ZNT) sanghaji cég pere az amerikai technológiai óriás, az Apple ellen, amelyet a ZNT azért indított, mert az Apple Siri hangfelismerő szolgáltatásának használatával, illetve a készülékek Kínában való árusításával megsértette a kínai vállalat szabadalmi jogait. A jelenleg is zajló perben a ZNT azzal érvel, hogy saját szoftverét, a Sirihez sokban hasonlító Hsziaoi (Xiaoi) csetrobotot már 2004-ben szabadalmaztatta a kelet-ázsiai országban, míg a Sirit csupán 2007-ben kezdték el fejleszteni.