Már megközelítőleg 60 millió forintot csalt el az a pécsi ügyvéd, aki ellen sikkasztás miatt emelt vádat a Komlói Járási Ügyészség. T. Tamás (49) halott ügyfelének földjeit is eladta, ennek érdekében aláírásokat és bírósági pecséteket hamisított. A vádemelés mellett csalás, sikkasztás, köz- és magánokirat-hamisítás miatt már bíróság előtt áll a Szekszárdi Járásbíróságon.

A pécsi ügyvéd rovására számtalan bűncselekmény írható, vádlottat a Komlói Járási Ügyészség több rendbeli üzletszerűen elkövetett jelentős kárt okozó csalás bűntettével vádolja.

T. Tamás egy közel 15 millió forintos csalási ügye már tárgyalási szakaszban van a Szekszárdi Járásbíróságon. Ebben az ügyben a vádirat szerint az ügyvédet megkereste egy vajdasági szerb-magyar állampolgárságú férfi, hogy segítsen eladni több dél-baranyai földjét. Az erről szóló megbízási szerződést a férfi halálos ágyán kötötték meg egy vajdasági kórházban. Az aláírás után két nappal a férfi meghalt. Amikor az ügyvéd értesült ügyfele haláláról, úgy döntött, hogy tovább árulja az elhunyt földjeit. Az adásvételi szerződéseket visszadátumozta, és több szerződésre a halott aláírását is ráhamisította. Az eladásokat folyatta, de az örökösöket nem értesítette, a földértékesítésekből származó bevételt – mintegy 15 millió forintot – pedig saját céljára hasznosította. Az egyedi tulajdonosoknál könnyen ment az értékesítés, de a több tulajdonos által birtokolt földeknél ki kellett játszani az elővásárlási jogot, ezért papíron takarmánykukoricára vagy tűzifára cserélték a földeket – mondta a folyamatban lévő ügyről a Jogi Fórumnak Kovács Ildikó, a Szekszárdi Törvényszék szóvivője.

A közelmúltban azért emeltek vádat az ügyvéd ellen, mert 2009. és 2013. év között saját szükségleteinek finanszírozására és a korábbi életszínvonalának fenntartására az ügyfelek által rábízott pénzeket eltulajdonítva, illetve ügyvédi tevékenységét felhasználva, ügyfeleit tévedésbe ejtve követett el vagyon elleni bűncselekményeket.

Három sértett a vádlott ügyvédi tevékenysége során több millió forint összeget fizetett be a vádlott ügyvédi letéti számlájára azzal a céllal, hogy abból a vádlott az adás-vételi szerződéshez kapcsolódó illetéket, vételárat fizesse meg. Emellett a vádlottat, mint ügyvédet, több gazdasági társaság is megkereste azzal, hogy a társaságokat polgári ügyekben képviselje. A vádlott a megbízásokat elfogadta, az ügyfelek számára azt a látszatot keltette, mintha az ügyeikben eljárna. Ezért a cégektől részben a polgári eljárás illeték megfizetésére, részben ügyvédi díjra, illetve tartozások kiegyenlítésére 12 millió forintot vett át. A vádlott azonban ténylegesen semmilyen ügyvédi tevékenységet nem folytatott a megbízói érdekben, őket folyamatosan tévedésben tartotta azt a látszatot keltve, mintha az ügyeikben eljárna.

Az ügyvéd egy másik haldoklót is megtévesztett, aki végső stádiumú betegként feküdt kórházban. Hamis meghatalmazással rendelkezést szerzett az idős személy folyószámlája felett, ahonnan 15 millió forintot utalt át saját számlájára. “A beszedett összegeket saját hasznára fordította” – mondta a Jogi Fórumnak Kutas Tamás, a Pécsi Főügyészség sajtószóvivő helyettese. A vádlottat a Komlói Járási Ügyészség több rendbeli üzletszerűen elkövetett jelentős kárt okozó csalás bűntettével vádolja, mely bűncselekmények közül a legsúlyosabb bűncselekmény büntetési tétele 2-8 évig terjedő szabadságvesztés.

A folyamatban lévő ügyben az ügyvédet összesen 33 rendbeli közokirat-hamisítással szintén vádolja az ügyészség, mert különböző bíróságok pecsétjeit is ráhamisította a különböző bírósági beadványokra. A férfit az ügyvédi kamaránál is feljelentették, mert kétszer is hamisított papírokkal próbálta menteni magát, egyebek mellett ezért is kizárták az ügyvédek sorából.

“Valóban kizártuk, de a titoktartási kötelezettségem miatt nem beszélhetek arról, hogy miért” – mondta korábban a Jogi Fórumnak Leposa Marianna, a Pécsi Ügyvédi Kamara elnöke.

T. Tamás egyelőre szabadlábon védekezhet, az ügyész letöltendő börtönbüntetést kért.