Egyre növekvő veszélyt jelentenek Európára nézve azok az uniós állampolgárok, akik hosszabb-rövidebb ideig Európán kívüli konfliktusövezetekben tartózkodnak, ott jártasságot szereznek terrorcselekmények elkövetésében, majd ilyen cselekmények elkövetésének a szándékával térnek vissza az unióba – állapította meg a terrorizmus európai helyzetéről szóló, szerdán közzétett éves jelentésében az Europol, az EU-országok hágai székhelyű rendőri együttműködési szervezete.

Ez a jelenség tavaly főképp Szíria vonatkozásában mutatkozott meg szembeötlően – állapította meg a jelentéshez csatolt nyilatkozatában Rob Wainwright, az Europol igazgatója.

Az éves jelentésben olyan becslés szerepel, hogy 2013 végéig nagyjából 1200 és 2000 között lehet azon uniós állampolgárok száma, akik valamennyi ideig már részt vettek a szíriai polgárháborúban. Ezek az emberek különböző csoportok soraiban harcoltak, illetve harcolnak – vélhetőleg a legnagyobb számban olyan, az al-Kaidához köthető csoportokban, mint az Iraki és Levantei Iszlám Állam (ILIÁ) és az an-Nuszra Front.

Az Európából Szíriába áramló “külföldi harcosokról” szólva a jelentésben az olvasható, hogy az utazók jellemző tranzitországa Törökország, és a tapasztalatok szerint ezek az emberek Németországon, Ausztrián, Magyarországon, Horvátországon, Románián, Szlovénián, Bosznia-Hercegovinán, Szerbián, Bulgárián, Olaszországon és Görögországon keresztül jutnak el Törökországba, majd onnan Szíriába. Az Itálián és Görögországon át érkezők gyakran kompot használnak.

A terrorizmusjelentés egy másik fejezetben, nevezetesen a romák elleni megfélemlítő fellépésekről szóló áttekintésben is említette Magyarországot. Eszerint több EU-országban voltak tavaly demonstratív “menetelések”, és a legsúlyosabb esetekben – így a csehországi Ostravában és Ceské Budejovicében – ezek erőszakba is torkolltak. “Hasonló incidensek fordultak elő Szlovákiában és Magyarországon” – írta az Europol jelentése.

Az összegző áttekintés szerint a terrorcselekmények az Európai Unióban 2013-ban hét ember halálát okozták. A terrortámadásnak minősülő cselekmények száma 152 volt, ezek súlya az esetek nagy többségében viszonylag csekély. A terrorizmussal összefüggő cselekményekért 535 embert vettek tavaly őrizetbe az EU-országokban. Terrorizmusváddal kapcsolatban 313 személlyel szemben zárult le 2013-ban bírósági eljárás.