Megszigorította a lakásfenntartási támogatás odaítélését csütörtöki ülésén a kaposvári közgyűlés. A testület nagy többséggel fogadta el azt a rendeletet, amely szerint azok, akik nem tartják be az együttélés szabályait, nem tartanak rendet a lakókörnyezetükben, ne részesüljenek az önkormányzat támogatásában.

Az előterjesztés szerint “jelentős ösztönzést jelenthet a szociálisan rászoruló családok számára” a támogatás megvonása. A rendelet alapján első lépésben három hónapra zárnák ki az érintetteket a havi 10 ezer forintos támogatásból.

Szita Károly (Fidesz-KDNP) polgármester hangsúlyozta: a rend közös értéke Kaposvárnak, és ezt érvényre kell juttatni. “Aki a rendet nem tartja be, annak nem tisztességesek a szándékai, az pakolhat és elmehet innen” – mondta a városvezető.

Borhi Zsombor (Fidesz-KDNP) tanácsnok, a tervezetet előkészítő önkormányzati munkacsoport vezetője annak a véleményének adott hangot, ha valaki segélyt kér a várostól, akkor teljesítse a közösség által elfogadott és elvárt feltételeket. Ezt az álláspontot erősítette Dér Tamás (Fidesz-KDNP) képviselő is, azt hangsúlyozva: aki vét a közösség szabályai ellen, annak nem jár a közösség által adható támogatás.

Pintér Attila (MSZP) hozzászólásában aggályosnak tartotta a rendeletnek azon kitételét, hogy az önkormányzat saját értesülése mellett lakossági bejelentésre is szankcionálhat. Úgy véli, ez konfliktusokhoz vezethet, ezért azt kérte, ez a rész kerüljön ki a tervezetből, csak így tudja támogatja a rendelet elfogadását.

Lamperth Mónika (MSZP) előre jelezte, hogy nemmel fog szavazni, ugyanis szerinte igazságtalan a tervezetet, nem oldja meg a különböző kultúrájú emberek közötti problémákat.

Kiss Tamás (Jobbik), egyetértve a szigorítással, azt mondta: a rend a különböző kultúrák ellenére is egyértelmű megfogalmazás.

Borhi Zsombor az MSZP-s képviselők hozzászólására úgy reagált: a konfliktusok évek óta tartanak, ő inkább attól tart, hogy a félelem miatt nem lesznek bejelentések. Kéki Zoltán címzetes főjegyző szerint sem a rendbontókról szóló bejelentések okoznak konfliktusokat, hanem egyesek életvitele.

Kaposváron tavaly csaknem négyezren kaptak az önkormányzattól lakásfenntartási támogatást, ám közülük csak egy szűk kört érint ez a rendelet – mondta Kéki Zoltán. Hangsúlyozta, hogy csak akkor érvényesítik a rendeletben foglaltakat, ha valaki a felszólítás ellenére nem tesz eleget a lakókörnyezet rendezettségére vonatkozó feltételeknek.

A határozati javaslat szerint a főjegyzőt felkérik, hogy fél év múlva értékelje a tapasztalatokat, és indokolt esetben tegyen javaslatot egy szigorúbb szabályozás megalkotására.

A rendeletet 14 igennel, egy tartózkodással és egy nem szavazattal fogadta el a közgyűlés.