Hétfőn 8064 magyar dalszerző és jogutód kap fizetést az Artisjus Magyar Szerzői Jogvédő Iroda Egyesülettől a magánmásolások kompenzálásáért 2013-ban beszedett 1,15 milliárd forintnyi üreshordozói jogdíjakból.

Idén a feloszthatónál 25 százalékkal kevesebb pénzt kapnak a zeneszerzők és szövegírók, mivel a magánmásolások kompenzálásaként a művészek számára az üreshordozók (például pendrive-ok, merevlemezek, mobiltelefonok) értékesítése után beszedett jövedelmek negyedét egy 2013 végi kormányzati döntést követően átterelik a Nemzeti Kulturális Alapba (NKA) – idézte fel az MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményében az Artisjus.

Az Artisjus emlékeztetett: ez az első olyan jogdíjkifizetés, amelynél minden egyes szerzőnek járó ilyen jogdíj 25 százaléka az NKA-hoz került. Az így megkapott összeget az NKA-nak a szerzői jogi törvény rendelkezései szerint a jogosultak érdekében kell felhasználnia, a tervek szerint ez az összeg lesz a forrása többek között a Cseh Tamás Program néven bejelentett zenei támogatási rendszernek.

Bár minden üreshordozói díjat az Artisjus szed be, az NKA-nak járó rész átutalása után megmaradt háromnegyednyi összeget már a közös jogkezelők (Artisjus, EJI, MAHASZ, Filmjus, Hungart) osztják fel a képviseleti körükbe tartozó jogosultak – filmszerzők, előadók, filmproducerek, hangfelvétel-kiadók – között.
Az Artisjus a zeneszerzői, szövegírói, írói jogdíjrészeket fizeti ki hétfőn. Az iroda által beszedett üreshordozói díjak összege az előző évhez képest nőtt, így a 25 százalékos elvonás ellenére az idei 1,15 milliárd forintos felosztási alap mindössze 3 százalékkal kisebb a tavalyinál.

Az Artisjus összesítése szerint egymillió forintnál magasabb összeget 71 főnek, 500 ezer és egymillió forint közötti kifizetést 128 főnek, míg 3 ezer forintnál kisebb summát 3799 főnek utalnak hétfőn, a többi szerző a köztes kifizetési kategóriákba esik.

A kifizetésnél 96 013 zeneszám 4 101 915 rádiós elhangzását, 55 884 zeneszám 4 667 773 televíziós elhangzását, valamint 50 879 online letöltött zenemű adatait vették figyelembe; 14 336 zenei hordozó és azokon szereplő összesen 58 901 zenemű részesült jogdíjban.

Az üres hanghordozói díjak 48 százalékát rádiós sugárzási adatok alapján (38 százalék zene, 10 százalék irodalom), 47 százalékát hangfelvétel-jogosítási adatok alapján (ha a műnek más nyilvános elhangzása is volt), 5 százalékát legális online letöltési adatok alapján osztotta fel a szerzői egyesület. Az üres képhordozói díjak felét a televíziók zenei műsora alapján, másik felét pedig a televíziókban vetített filmek alapján osztották fel – közölte az Artisjus.