Nem előrehozott választások kiírásával oldaná meg a lengyel belpolitikai válságot a Jog és Igazságosság (PiS), hanem konstruktív bizalmatlansági szavazásról szeretne tárgyalni a többi ellenzéki párttal – jelentette be a PiS parlamenti csoportjának vezetője.

Mariusz Blaszczak, a PiS parlamenti csoportjának vezetője a többi ellenzéki párt parlamenti csoportjainak vezetőihez fordult azzal a javaslattal, hogy tárgyaljanak a párt által javasolt indítvány lehetőségéről.

Blaszczak úgy véli: “A Bartlomiej Sienkiewicz belügyminiszter és Marek Belka jegybanki elnök közötti lehallgatott beszélgetések és a Donald Tusk miniszterelnöknek alárendelt belbiztonsági szolgálat későbbi lépései (…) olyan jellegűek, hogy a jelenlegi kormány további működése nyilvánvaló veszélyt jelent az állam belső biztonságára és Lengyelország demokratikus elveinek minőségére.” Blaszczak szerint a közzétett beszélgetések az állami intézmények olyan beteges állapotáról tanúskodnak, melyben az előrehozott parlamenti választások tisztességes lebonyolítása is kérdéses. Ezért a PiS a konstruktív bizalmatlansági indítvány útján egy szakértői kormány összeállítását szeretné kezdeményezni.

Lengyelországban a konstruktív bizalmatlansági indítvány a miniszterelnök-jelölt személyének a megnevezésével, egyszerű parlamenti többséggel szavazható meg, ez legalább 231 voksot jelent. A szavazást akkor tartják meg, ha legalább 46 képviselő kezdeményezi.

A Wprost közéleti hetilap néhány napja nyilvánosságra hozta Marek Belkának, a nemzeti bank és a pénzpolitikai tanács elnökének, valamint Bartlomiej Sienkiewicz belügyminiszternek egy varsói étteremben folytatott, illegálisan lehallgatott tavaly nyári beszélgetését. A jegybankelnök a nemzeti bank pénzügyi támogatását ígérte az állami költségvetésnek, amiért cserébe Jacek Rostowski pénzügyminiszter leváltását, valamint a jegybanktörvény módosítását kérte.

A hangfelvétel súlyos közéleti botrányt keltett Lengyelországban, s megrendült a varsói kormányba vetett bizalom. Az ellenzék a miniszterelnök, a belügyminiszter és a jegybankelnök lemondását követeli, és komolyan szóba jött a kormányoldalon is az előre hozott választások lehetősége. Leszek Balcerowicz volt pénzügyminiszter, a jegybank korábbi elnöke is úgy nyilatkozott, hogy a botrány miatt Belkának le kellene mondania. Donald Tusk miniszterelnök és Belka eddig kizárta lemondását, és a kormányfő eddig megvédte belügyminiszterét is.

Kihallgatják az őrizetbe vett két gyanúsítottat

Lengyelországban még a nap folyamán kihallgatják azt a két embert, akit a lehallgatási botránnyal összefüggésben kedden vettek őrizetbe – közölte Renata Mazur, a varsói körzeti ügyészség szóvivője, hozzátéve, hogy folyamatban van a bizonyító anyag elemzése.

Szerdai tájékoztatóján a szóvivő azt is elmondta, hogy a nyomozó hatóságok átkutattak “különböző helyszíneket”, ahol “számos elektronikus adathordozót” találtak. Ezeket szakemberek fogják megvizsgálni – közölte.

A szóvivő nem volt hajlandó megnevezni, kit vettek őrizetbe ketten.

Lengyel médiajelentések szerint egyikük Marek Falenta, az egyik leggazdagabb lengyel üzletember, a másik pedig a sógora és közeli munkatársa, Krzysztof R.

Marek Falenta 39 éves, vagyonát 440 millió zlotyra (mintegy 33 milliárd forint) becsülik, 2013-ban a 67. volt a 100 leggazdagabb lengyel listáján. Egyebek között ingatlanfejlesztéssel foglalkozik és résztulajdonosa a szénkereskedelemmel foglalkozó Sklady Wegla cégnek. Krzysztof R. 33 éves, a távközlési szektorban tevékenykedik. Benne van több olyan vállalat vezetőségében, amelyeknek Falenta résztulajdonosa.

Az ügyészség gyanúja szerint Falenta és Krzysztof R. vásárolta meg a lehallgatások helyszínéül szolgáló éttermek pincéreitől a hangfelvételeket, és juttatta el azokat a Wprost című hetilaphoz, amely tíz napja megkezdte az anyag közzétételét. Falenta személyes ismerőse a Sowa & barátai nevű elegáns varsói étterem üzletvezetőjének, Lukasz N.-nek, aki korábban a multimilliomos üzletember egyik cégénél dolgozott. Lukasz N.-t még a múlt héten őrizetbe vették a hatóságok, és tiltott lehallgatás miatt vádat emeltek ellene, majd óvadék ellenében szabadon engedték.

Egy másik ember ellen is vádat emeltek kedden ugyancsak tiltott lehallgatás miatt, ő a médiajelentések szerint Konrad L., aki pincérként dolgozott az Amber Room nevű varsói étteremben, ahol a lehallgatások egy része történt.