Kimeríti a megalázó bánásmód fogalmát az az orosz gyakorlat, hogy a bírósági meghallgatásokon az előzetes letartóztatásban lévő fogva tartottakat fémketrecben tartják – mondta ki csütörtöki, másodfokú, immár jogerős ítéletében az Emberi Jogok Európai Bíróságának úgynevezett Nagykamarája.

Ez az eljárás a bírák szerint önmagában sérti az emberi méltóságot, egyben indokolhatatlanul megalázó bánásmódnak számít.

A strasbourgi bíróságig két orosz férfi jogi képviselői vitték el az ügyet. Alekszandr Szvinarenkót és Valentyin Szljadnovot 2002-ben és 2003-ban helyezték előzetes letartóztatásba bűnszervezetben elkövetett rablótámadás gyanújával. Az ügyben több bíróság többféle ítéletet is hozott, a döntéseket több ízben megsemmisítette a fellebbviteli bíróság, amely új eljárás lefolytatását rendelte el, így az ügy többször előről kezdődött. A két férfi közben hol szabadlábon védekezett, hol vizsgálati fogságban volt.

Ez utóbbi esetben a bírósági meghallgatásokat mindkettejüknek egy-egy körülbelül másfélszer két és fél méter alapterületű fémketrecben kellett végigülniük, amely mellett folyamatosan fegyveres őrök strázsáltak.
A bíróság az ítéletről készült közleményben emlékeztet, hogy ez az eljárás bevett gyakorlatnak számít Oroszországban, és minden egyes gyanúsítottra és vádlottra ez vár az orosz bíróságokon.

Maga a döntés ugyan Oroszországot nem kötelezi saját jogszabályának megváltoztatására, de számolnia kell azzal: mostantól minden panaszos joggal kérhet majd kártérítést, ha ezt az orosz gyakorlatot nem változtatják meg.