Őrizetbe vett a francia titkosszolgálat hat olyan embert, köztük két kiskorút Lyon elővárosaiban, akiket azzal gyanúsítanak, hogy fiatal nőket toboroztak szíriai dzsihadista harcokra – közölték szerdán rendőrségi források.

A belügyminisztérium közleménye szerint a belső elhárítás kedden és szerdán állította elő a gyanúsítottakat, köztük egy nőt, a közép-franciaországi Meyzieu és Vaulx-en-Velin nevű településeken.

A házkutatások során több fegyvert is lefoglaltak a nyomozók. A párizsi ügyészség terrorelhárítási részlege “terrorcselekménnyel kapcsolatos bűnszövetkezet” ügyében júliusban indított nyomozást és az akciókat ennek keretében hajtották végre.

Rendőrségi források szerint a letartóztattak között van egy testvérpár is, s az egyik gyanúsított a 2012-ben feloszlott Forsane Alizza (A Büszkeség lovagjai) nevű iszlamista csoporthoz tartozott.

“A toborzók és a terrorcselekményre készülő állampolgárok letartóztatása mindennapossá vált. A készülő törvény minden lehetőséget meg fog teremteni ahhoz, hogy hatékonyabban tudjuk felvenni a harcot a terrorizmus ellen” – hangoztatta Bernard Cazeneuve belügyminiszter a szerdai kormányülést követően.

A francia nemzetgyűlésben hétfőn kezdődött meg annak a törvénytervezetnek a vitája, amelynek célja megakadályozni, hogy francia állampolgárok csatlakozzanak a szíriai vagy az iraki dzsihadista szervezetekhez. Az egyik legfőbb intézkedést a képviselők kedden este már elfogadták. Ennek értelmében Franciaország bevezeti az országból való kilépés tilalmát, amely konkrétan a személyi igazolvány és az útlevél bevonását jelenti. Ezt a hat hónapra szóló, megújítható tiltást akkor rendelheti el a belügyminisztérium, ha “komoly oka van azt gondolni, hogy az érintett terrorista tevékenységben való részvétel céljából akar külföldre utazni”. A döntés megtámadható a bíróságon, és azok, akik megsértik a rendelkezést, hazatértük után azonnal letartóztathatók, és három év szabadságvesztéssel, valamint 45 ezer eurós pénzbírsággal sújthatók.

Európában Franciaországból mentek el a legtöbben Irakba vagy Szíriába, hogy csatlakozzanak valamely szélsőséges szervezethez. Becslések szerint a dzsihádisták között mintegy kétezer európai állampolgár lehet. A francia kormány adatai szerint a francia állampolgárok 930-an vannak, s a titkosszolgálatok attól tartanak, hogy a hazatérők egy része terrorcselekményeket követhet el Európában. Köztük jelenleg 350-en vannak Irakban vagy Szíriában. További 180-an már visszatértek Szíriából, 170-en pedig elindultak oda. A hatóságok szerint 230 azoknak a száma, akiről úgy tudni, hogy menni szándékoznak.