Két kormányrendelet módosításának köszönhetően adventkor is lehet közterületen alkalmi, ünnepi vásárt tartani, így elhárul az akadály több adventi vásár – például a budapesti Vörösmarty téri – megrendezése elől – válaszolta a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM).

A szerdai Magyar Közlönyben megjelentek szerint módosult a kereskedelmi tevékenységek végzésének feltételeiről, valamint a vásárokról, a piacokról, és a bevásárlóközpontokról szóló kormányrendelet.

Az NGM szerint a két kormányrendelet módosítására azért volt szükség, mert a korábbi szabályozás szerint közterületen alkalmi, ünnepi vásár tartására csak a húsvéti, karácsonyi és szilveszteri ünnepeken volt lehetőség, az advent nem szerepelt a felsorolásban.

E szabályozás miatt akadályba ütközött többek között például a budapesti Vörösmarty téri adventi vásár megrendezése is, amit a Fővárosi Önkormányzat jelzett a jogalkotónak. Itt ugyanis a jogszabályban lévő “az évente egy egyéb alkalomból tartható közterületi vásár-rendezési lehetőséget” más rendezvénnyel már kimerítették – írta a tárca.

A mostani kiegészítés és módosítás révén elhárul a jogi akadály az adventi vásárok tartása elől, a vásárok ünnepek előtti 20 napos időkorlátja nem változott, azaz nem kezdődhetnek korábban az adventi vásárok sem – olvasható a minisztérium válaszában.