Számtalan egyiptomi halt meg őrizetben 2014-ben, volt aki a fizikai bántalmakba halt bele, mások pedig azért, mert életveszélyes körülmények között tartották őket fogva zsúfolt rendőrőrsökön – derül ki a Human Rights Watch (HRW) emberi jogi szervezet jelentéséből, amelyről csütörtökön számolt be az egyiptomi sajtó.

Maga a HRW kilenc halálesetet dokumentált az iszlamista Mohamed Murszi elnök 2013 nyarán történt elmozdítása óta. A szerdán kiadott közleményben ugyanakkor emlékeztet arra, hogy egy vizsgálat szerint – amelynek eredményei decemberben jelentek meg az al-Vatan című egyiptomi napilap honlapján – csak Kairó és Gíza tartományokban legalább kilencvenen vesztették életüket a tavalyi év első tíz és fél hónapjában. Az Egyiptomi Kezdeményezés az Egyéni Jogokért nevű civil szervezet ugyancsak decemberben kiadott jelentése szerint a sajtó tavaly több mint száz hasonló esetről számolt be.

A HRW rámutatott, hogy egyesek kínzás és egyéb fizikai bántalmak következtében vesztették életüket, ugyanakkor sokan a túlzsúfolt cellákban haltak meg, más, súlyosan beteg fogvatartottak pedig azért, mert megtagadták tőlük a megfelelő egészségügyi ellátást.

“Egyiptom börtönei és rendőrőrsei zsúfolásig vannak ellenzékiekkel” – idézi a jelentés a szervezet közel-keleti és észak-afrikai részlegének igazgatóját, Sarah Leah Whitsont, aki szerint a halálozások az említett körülmények előrelátható következményei.

A HRW azt is a hatóságok szemére veti, hogy eddig mindössze egy olyan eljárás indult, amelyben rendőrök felelőségét vizsgálják foglyok elhalálozásában. Az említett ügy a 2013-as hatalomváltást követő zavargások idejére nyúlik vissza, amelyek során 37 fogoly halt meg annak következtében, hogy a tűző napon órákon át veszteglő rabszállító furgonjukba egy könnygázpatront lőttek be a rendvédelmisek. Négy tisztet ugyan elítéltek, a pert egy sikeres fellebbezés miatt a mai napon újraindították.

A szervezet arra szólította fel a halálozások magas száma ellenére “megdöbbentően öntelt” egyiptomi hatóságokat, hogy biztosítsák az említett esetek és a rendvédelmi erők tagjai ellen erőszak miatt emelt vádak független kivizsgálását, sürgősen tegyenek meg mindent a foglyok biztonságának szavatolásáért.

A Daily News Egypt című napilap csütörtöki számában megszólaltatott emberjogi ügyvéd, Jászmín Hoszám arra emlékeztetett, hogy a szóban forgó esetekről lehetetlen megbízható statisztikákat készíteni a sok “névtelen” fogvatartott miatt. Hoszám azokra a férfiakra, nőkre és gyerekekre utalt, akiket elmondása szerint olyan katonai létesítményekben tartanak elzárva, amelyekben az egyiptomi törvények alapján nem is őrizhetnének civileket.