Egy 34 éves pécsi lakos férfi 2013. áprilisában Nagykanizsán megalapította a Független Emberi Lehetőség Kft.-t, melynek ő lett az egyedüli tagja, illetve ügyvezetője. A céget a Zalaegerszegi Törvényszék Cégbírósága be is jegyezte. A kft. alapításának a valós célja az volt, hogy az interneten valótlan pályázati felhívás közzétételével mások megkárosításával anyagi haszonra tegyen szert.

Egy 34 éves pécsi lakos férfi 2013. áprilisában Nagykanizsán megalapította a Független Emberi Lehetőség Kft.-t, melynek ő lett az egyedüli tagja, illetve ügyvezetője. A céget a Zalaegerszegi Törvényszék Cégbírósága be is jegyezte. A kft. alapításának a valós célja az volt, hogy az interneten valótlan pályázati felhívás közzétételével mások megkárosításával anyagi haszonra tegyen szert. Ennek érdekében a cége – amelyet valótlanul nonprofit kft.-ként jelölt meg,- nevében két honlapon egy fiktív, minden valós alapot nélkülöző pályázati felhívást tett közzé. A pályázati keretösszeget 120.000.000,- Ft-ban jelölte meg, amelyet a vállalkozói szférában működő támogatók és nemzetközi partnerszervezetek biztosítanak. A pályázat a Magyarországon működő szervezetek működésének finanszírozását szolgálja, legfeljebb 750.000,- Ft vissza nem térítendő támogatás nyújtásával. A pályázat benyújtásának feltétele 4500,- Ft költségtérítés átutalása volt.

A felhívás nyomán 2013. május közepétől június végéig összesen 504 egyesület és alapítvány nyújtott be pályázatot, illetve utalt át 4500,- Ft-ot a cég bankszámlájára. Így a cselekmény sértettjei egészségügyi gyógyító-és megelőző, szabadidős, egyházi, érdek-képviseleti, kulturális, és más tevékenységet végző szervezetek, polgárőrségek, sportegyesületek, mentőszolgálatok és önkormányzatok voltak. A átutalásokból a cég bankszámláján összesen 2.268.000,- Ft gyűlt össze. A nyomozás során 1.879.276,- Ft-ot lefoglaltak, így a bűncselekményekkel okozott kár részben megtérült.

A Nagykanizsai Járási Ügyészség a férfi ellen 504 rendbeli csalás vétsége miatt emelt vádat a Nagykanizsai Járásbíróság előtt.