Az Európai Bizottság a mai napon Magyarország és Szlovénia közötti, határon átnyúló együttműködési programot fogadott el. A program összértéke 18,6 millió euró, amelyből 14,8 millió az Európai Regionális Fejlesztési Alapból (ERFA) származik.

Corina Crețu regionális politikáért felelős biztos a következőket nyilatkozta: „Örömmel fogadtam el ezt a Szlovénia és Magyarország közötti együttműködési programot, amely elsősorban az idegenforgalomra, mint a régió kulcsfontosságú ágazatára fog összpontosítani. A megnövekedett idegenforgalom gazdasági hasznát nyilvánvalóan a helyi közösségek fogják élvezni.”

A beruházások célja a két szlovén és két magyar régiót lefedő programterület természeti és kulturális örökségének megőrzése és népszerűsítése. A program a fenntartható idegenforgalmi tevékenység fejlesztését támogatja, különösen a vidéki térségekben. A látnivalókat új kerékpáros és gyalogos útvonalakkal kötik össze, hogy a határon átnyúló turisztikai útvonalak jöjjenek létre.

A program ezen kívül támogatni fogja az állami és nem kormányzati szervezetek (NGO-k) közötti együttműködést az egészségügyi ellátás és a szociális szolgáltatások terén való közös megoldások kidolgozása érdekében.

Néhány a várt eredmények közül:

  • a régiót felkereső turisták számának emelkedése az új, határokon átnyúló idegenforgalmi termékek és szolgáltatások kialakítása következtében;
  • újonnan kialakított kerékpárutak és gyalogutak;
  • közösen rendezett oktatási események a régió kulturális és természeti örökségéhez kapcsolódóan;
  • a határmenti együttműködés bővülése intézményi szinten.

Háttér-információk
Az Interreg V-A Szlovénia-Magyarország program az alábbi prioritásokra fog összpontosítani:

  • a régiók vonzerejének növelése
  • a régiók közötti együttműködés fokozása

Az Interreg V-A Szlovénia-Magyarország programban résztvevő négy régió:

  • Magyarországon: Zala és Vas megye
  • Szlovéniában: Promurska és Podravska régió

Az együttműködési program teljes költségvetése: 18 641 195 EUR

Az Unió teljes hozzájárulása (az Európai Regionális Fejlesztési Alapból): 14 795 015 EUR

A programot a Szlovén Köztársaság fejlesztésért és európai kohéziós politikáért felelős kormányirodájának az európai területi együttműködésért és pénzügyi mechanizmusokért, valamint a határokon átnyúló programok irányításáért felelős részlege kezeli. Kapcsolattartási cím: Aleš Mrkela, Trubarjeva 11, 2000-Maribor, Szlovénia.

Az Interreg 2014–2020 közötti időszakra vonatkozó ötödik programozási időszakának költségvetése 10,1 milliárd euró, amely a régiók és a területi, szociális és gazdasági partnerek között megvalósuló, több mint 100 együttműködési program között oszlik meg. Ez a költségvetés magában foglalja a tagállamok – más eszközökből (Előcsatlakozási Támogatási és Európai Szomszédsági Támogatási Eszköz) támogatott – uniós külső határmenti együttműködési programokban való részvételét célzó, ERFA-ból nyújtott hozzájárulást is.