Több mint 250 állami tulajdonú gazdasági társaság töltötte ki, és küldte vissza az Állami Számvevőszéknek (ÁSZ) a korrupciós kockázatok felmérését szolgáló integritás kérdőívet, a beérkezett válaszok feldolgozása és az eredmények összesítése megkezdődött – közölte számvevőszék.

A felmérés elsődleges célja, hogy az érintett társaságok képet kapjanak saját integritásuk helyzetéről, így a jövőben még eredményesebben tudjanak védekezni a korrupciós veszélyekkel szemben.

Az ÁSZ közleményében felidézte, hogy 2015. december 18-án indította el az állami vállalatok korrupciós kockázatait és integritási kontrolljainak kiépítettségét feltérképező felmérését, a kérdőívet mintegy 470 közvetlenül, vagy közvetetten többségi állami tulajdonban lévő gazdasági társaság részére küldték meg.

Az Állami Számvevőszék 2011 óta évente felméri a költségvetési szervek korrupciós kockázatait, a 2015-ös felméréshez már több mint 2500 intézmény csatlakozott. Ezúttal kiterjesztették a felmérést az állami tulajdonú gazdasági társaságokra is, és 2016 őszétől tervezik az önkormányzati tulajdonú cégek bevonását is – írja közleményében a Állami Számvevőszék.