A betegek, kiemelten a beteg gyermekek jogairól és a gyógyszertári ellátáshoz köthető betegjogokról és kötelezettségekről készít plakátsorozatot az Országos Betegjogi, Ellátottjogi, Gyermekjogi és Dokumentációs Központ (OBDK).

A központ közleményében azt írta: a betegjogokról szóló plakátokat a fekvőbeteg-, a járóbeteg- és az alapellátási intézményekben helyezik ki a következő hetekben. Céljuk, hogy a biztonságos és panaszmentes betegellátás érdekében hasznos információkkal segítsék a betegeket, hozzátartozóikat valamint az egészségügyi dolgozókat. Emellett úgy vélik, a plakátok “hasznos eszközül szolgálhatnak az egészségügyi ellátások során az orvos-beteg közötti hatékony együttműködés és kommunikáció megteremtéséhez” – hangsúlyozta az OBDK.

A plakátsorozat elsődlegesen a különböző betegellátási helyzetekben – a kórházi-, gyógyszertári ellátás, a gyermekek egészségügyi ellátása során – érvényesíthető legfontosabb betegjogok ismertetésével kívánja a lakosság figyelmét felhívni az őket megillető jogokra, ezzel növelve – mint kiemelték – “az egészségügyi szolgáltatást igénybe vevők jogtudatosságát”. Az OBDK kezdeményezését a betegek megfelelő tájékoztatása és a betegjogok fokozott védelme érdekében az Emberi Erőforrások Minisztériumának egészségügyért felelős államtitkára támogatja – olvasható a közleményben.