Az Európai Parlament (EP) túlnyomó többséggel megszavazta az európai rendőrségi együttműködési szervezet (Europol) megerősítéséről szóló új jogszabályokat, amelyek tartalmáról már előzetesen egyetértés született az EP és az uniós tagállami kormányokat képviselő tanács között.

Az uniós parlament strasbourgi plenáris ülésén elfogadott jogszabályok értelmében az Europol hatékonyabban veheti fel a harcot a terrorizmus, a kiberbűnözés és más súlyos bűncselekmények ellen.

A változtatások egyik legfontosabb eleme, hogy a szervezet gyorsabban tud majd specializált egységeket összeállítani az adott veszélyek elhárítására.

Az Europol a gyorsabb reagálás érdekében közvetlenül tud majd információkat cserélni cégekkel és civil szervezetekkel, jogában áll majd információkat kérni a közösségi oldalaktól a terrorista propagandát terjesztők lenyomozásához, illetve közvetlenül felkérheti például a Facebookot a dzsihadista tartalmakat megjelenítő oldalak törlésére. Ezt eddig csak a nemzeti hatóságokon keresztül lehetett intézni.

Az elfogadott módosítások ösztönözni fogják a nemzeti rendőrségek közötti szorosabb együttműködést, és arra fogják sarkallni a tagállamokat, hogy ellássák a szervezetet a kellő információkkal. Az információmegosztás fokozása érdekében az Europol éves jelentést készít az Európai Parlament, az Európai Tanács és az Európai Bizottság számára a tagállamoktól kapott adatok alapján.

“Az Europolra vonatkozó új szabályok segíteni fogják az európai polgárok biztonságának növelését” – mondta Agustín Díaz de Mera néppárti képviselő.

Az EP tájékoztatása szerint a kibővített mandátum mellé megerősített adatvédelmi biztosítékok és olyan eszközök is társulnak, amelyek garantálják a demokratikus felügyeletet.

A rendőrségi együttműködési szervezet megerősítéséről a tavaly novemberi párizsi terrortámadások után jutottak elvi megállapodásra az Európai Unió Tanácsa és az Európai Parlament képviselői.

Az új szabályok 2017. május 1-jén lépnek hatályba.