Az amerikai képviselőház republikánus többségű felsőháza többnapos vita után elutasított négy, a fegyvervásárlás és -tartás szigorítására vonatkozó javaslatot. Kedden reggel a Fehér Ház szóvivője “a gyávaság szégyenletes megnyilvánulásának” nevezte a szavazást.

A floridai Orlandóban történt tömegmészárlás után sokan abban reménykedtek, hogy ezúttal sikerül néhány korlátozó törvényt elfogadni a szenátusban, különösen úgy, hogy a négy javaslat közül kettőt republikánus szenátorok terjesztettek elő. Az első republikánus javaslat – amelyet az iowai Charles Grassley terjesztett be – a fegyvervásárláskor szükségszerűen elvégzendő ellenőrzések kibővítését kérte, így a szövetségi államoknak további adatokat kellett volna megosztani a mentális betegségekkel kezelt, illetve bűncselekményt elkövetett személyekről. Emellett bejelentési kötelezettséget javasolt arra az esetre, ha olyasvalaki akarna fegyvert vásárolni, aki a vásárlást megelőző öt esztendőben terrorgyanú miatt megfigyelés alatt állt.         

A második republikánus javaslat a texasi John Cornynhoz fűződik. A dokumentum arra vonatkozott, hogy a bírák egyéni döntéssel, végérvényesen megtilthassák a fegyvervásárlást minden olyan személynek, aki terrorcselekményekben vett részt. A fegyvervásárokon és az interneten vásárolni szándékozók széles körű ellenőrzéséről szóló harmadik demokrata javaslatot Chris Murphy connecticuti szenátor terjesztette elő.         

A San Francisco-i Diane Feinstein pedig azt javasolta, hogy tiltsák meg a fegyvereladást azoknak, akiket valaha is megfigyeltek terrorgyanú miatt.     
    

A hétfői voksoláson egy javaslatot sem sikerült elfogadtatni a szenátusban, a republikánusok szerint a demokrata párti kollégáik előterjesztései túlságosan is szigorúak voltak, a demokraták viszont a kudarcot azzal indokolták, hogy a republikánusok javaslatai túlságosan megengedők és enyhék voltak.         

Értesülések szerint a szenátorok kompromisszumos megoldással próbálkoznak.  Az Ipsos közvélemény-kutató intézetnek a közvetlenül az orlandói mészárlás után végzett felmérése szerint az emberek 71 százaléka támogatná a fegyvereladás és -tartás mérsékelt korlátozását.         

A szenátusi szavazást “a gyávaság szégyenletes megnyilvánulásának” nevezte kedden reggel Josh Earnest, a Fehér Ház szóvivője. Earnest az MSNBC televízióban reagált a szenátorok döntésére, s megfogalmazásában a szenátusban többségben lévő republikánusokat okolta. A republikánus politikusok csak a beszédeikben kemények, valójában abban reménykednek, hogy senki nem kérdez rá, hogy mit tesznek, csinálnak-e egyáltalán valamit – fogalmazott a Fehér Ház-i szóvivő.