Donald Trump amerikai elnök jegyzéket írt alá a szabadalmi jogot érintő kínai gyakorlat kivizsgálásáról.

Az elnök által aláírt memorandum célja, hogy zöld utat adjon annak a vizsgálatnak, amely az amerikai szellemi termékek feltételezett kínai eltulajdonítását kívánja feltárni. 
    

Donald Trump “nagy lépésnek” minősítette a dokumentumot, amellyel felhatalmazta Robert Lighthizert, az Egyesült Államok kereskedelmi főtárgyalóját, hogy amennyiben elégséges és megfelelő bizonyítékot lát, hozzon döntést az esetleges nyomozás megindításáról. Ha Lighthizer megindíttatja a nyomozást, akkor a Kínában tevékenykedő amerikai vállalatoknak kötelezően be kell jelenteniük az Egyesült Államokban a szellemi termékeiket. 
    

“Megvédjük dolgozóinkat, megvédjük a mi csodálatos országunkat előrevivő innovációt, alkotóképességet és találmányokat” – fogalmazott az elnök, aki “az amerikai szellemi termékek eltulajdonításával” vádolta meg Kínát.     

Lighthizer a dokumentum aláírása után kijelentette: “mindenre kiterjedő” vizsgálatot indíttat, és “amennyiben szükséges, meghozzák az intézkedéseket az amerikai ipar védelmében”. A kereskedelmi főtárgyaló leszögezte: a lehető leggyorsabban elkészíti jelentését a Fehér Háznak.  
    

Peking még a memorandum aláírása előtt reagált és kereskedelmi háború veszélyére figyelmeztetett. “Nincs jövője egy lehetséges kereskedelmi háborúnak. Ennek nem lenne győztese, csakis vesztese” – nyilatkozta a kínai külügyminisztérium szóvivője. 
    

Donald Trump mind az elnökválasztási kampányában, mind elnökként azt hangoztatta, hogy Kína nem folytat tisztességes kereskedelmet, és ezt kivizsgáltatja.
     

Az Egyesült Államoknak 2016-ra 350 milliárd dollárosra hízott a kereskedelmi deficitje Kínával szemben, és Trump többször jelezte Pekingnek, hogy szükségesnek tartja a kereskedelem kiegyensúlyozását, például a kínai piac több szektorának megnyitásával, vagy a vegyesvállalatok létrehozására vonatkozó kínai szabályozások enyhítésével.