A büntetés-végrehajtási szervezet az Állampusztai Országos Büntetés-végrehajtási Intézet solti objektumának „F” körletének megépítésével újabb jelentős fejlesztést hajtott végre a falakon belüli férőhelyek növelésére. A börtön legújabb szárnyában a – 144 fogvatartott elhelyezésére szolgáló – helyiségek hideg-meleg vizesblokkokkal és zárt illemhelyekkel vannak ellátva.

Az új körlet kialakítása is részét képezi annak az ütemezetten haladó fejlesztésnek, amelynek köszönhetően a büntetés-végrehajtási intézetekben tapasztalható zsúfoltság folyamatosan csökken, így a 2013-as 143%-os átlagtelítettséget mára 123%-ra sikerült csökkenteni és várhatóan a jövő évben ez a szám még alacsonyabb lesz. Az 1413 négyzetméterű alapterületen a munkálatok közel egy évig tartottak, a fogvatartottak betelepítése megkezdődik a napokban.

A férőhelybővítést évek óta kiemelt feladatként kezeli a büntetés-végrehajtási szervezet. Legutoljára, 2017 végén a Váci Fegyház és Börtön fogvatartotti befogadóképessége bővült 120 férőhellyel, a börtön egyik, korábban nem használt épületszárnyának felújításával. Mindeközben Kiskunhalason jelenleg is tart a Menekültügyi Őrzött Befogadó Központ átépítése, amelynek befejeztével várhatóan 2019 tavaszán egy újabb 470 elítélt befogadására alkalmas büntetés-végrehajtási intézetet kezdheti meg a működését.

A fogvatartottak elhelyezés mellet a büntetés-végrehajtásnak gondoskodnia kell a megfelelő számú munkahely megteremtéséről is, ezért az új börtönszárny megnyitása mellett elindult a fogvatartottak munkáltatására szolgáló új tésztaüzem. A fogvatartotti foglalkoztatás, valamint az önellátás szempontjából szignifikáns fontosságú tésztaüzemben, mintegy 800 négyzetméteren a rabok 900 kilogramm száraztésztát gyártanak le, szárítanak és csomagolnak egy műszakban. A gyárban jelenleg 12 tésztafajtát gyártanak, a választékban megtalálható a szarvacska, csőtészta, rövid cső, tarhonya, széles metélt, rövid metélt, fodros nagykocka, orsó és spagetti is. A bv. gazdasági társasága arra törekszik, hogy az összes büntetés-végrehajtási intézetet kiszolgálhassák a belső ellátás keretein belül, ezzel segítve a börtönök önellátó funkcióját. Az Állampusztai Országos Büntetés-végrehajtási Intézet mellett működő Állampusztai Mezőgazdasági és Kereskedelmi Kft. egyike annak a tizenkettő állami tulajdonú büntetés-végrehajtási szervezeten belül működő gazdasági társaságnak, amelyek sikeresen hozzájárulnak az intézetek önellátásához.

Idén ismét csatlakozott a büntetés-végrehajtási szervezet a MikulásGyár elnevezésű országos kezdeményezéshez, ezért az új körletrész ünnepélyes átadásán Dr. Tóth Tamás bv. vezérőrnagy, a szervezet országos parancsnoka átadta azt a hatszáz csomag, fogvatartottak által készített tésztát, amelyet a MikulásGyáron keresztül juttat el a büntetés-végrehajtási szervezet a rászoruló családoknak.

Fotók: BvOP